Meta PHoDcast 52: Tina Lebar, mikrobiologinja

Z mikrobiologinjo Tino Lebar o sintezni biologiji, to je spreminjanju organizmov tako, da dobijo popolnoma nove lastnosti. #MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

Tina Lebar je zaposlena na Odseku za sintezno biologijo in imunologijo Kemijskega inštituta ter doktorska študentka biomedicine – smer biokemija in molekularna biologija. S področjem sintezne biologije se je srečala že proti koncu dodiplomskega študija mikrobiologije, ko je na mednarodnem tekmovanju iGEM 2010 s slovensko ekipo, v kateri so bili tudi bodoči sodelavci, dosegla prvo mesto. Po diplomi, ki jo je opravljala na Kemijskem inštitutu, se je zaposlila na istem oddelku, kjer sedaj pod mentorstvom dr. Mojce Benčina zaključuje disertacijo z naslovom “Načrtovanje genskih regulatornih omrežij na osnovi DNK vezavnih proteinov”. S pripravo transkripcijskih faktorjev, ki nadzorujejo izražanje genov, razvija umetna genska logična vezja, ki imajo potencialno uporabo v celični terapiji, na primer za nove načine dostave zdravil.

Tina je med prejemnicami prestižne štipendije programa UNESCO – L´OREAL »Za ženske v znanosti«. V branje priporoča knjigo Junk DNA, ki na poljudnoznanstven način govori o epigenetiki, eden od njenih vzornikov pa je ameriški raziskovalec George Church, ki bi ga na večerji vprašala, kako mu uspe prav vsak rezultat objaviti v reviji Nature.

Poljudna predstavitev Tininega članka na plakatu na hodniku Odseka za sintezno biologijo in imunologijo (foto: AS)

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelja sta dr. Luka Ausec in Ana Slavec, njuni sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti.

V rubriki “Meta PHoDcast zapisi” pa gostita slovenske doktorske študente in študentke ter podoktorske raziskovalce in raziskovalke v tujini.

Njuno delo lahko podprete z donacijo Zavodu Metina lista in v zahvalo boste prejeli knjigo Zanimiva, navdihujoča, uporabna.

0 replies on “Meta PHoDcast 52: Tina Lebar, mikrobiologinja”