Meta PHoDcast 55: Andrej Anžlin, inženir gradbeništva

Z inženirjem gradbeništva o preiskavah potresne odpornosti armiranobetonskih stebrov, ki podpirajo mostove in viadukte na slovenskih cestah.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

Andrej Anžlin je mladi raziskovalec na Oddelku za konstrukcije na Zavodu za gradbeništvo in zaključuje doktorski študij Grajenega okolja na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo UL.

V doktorski disertaciji pod mentorstvom Tatjane Isaković in Mihe Tomaževiča preučuje vpliv uklona vzdolžne armature stebrov na potresni odziv obstoječih armiranobetonskih mostov. Pri tem se osredotoča na stebre v obliki črke “I”, ki podpirajo približno 10 km slovenskih avtocest. Potencialno so problematični predvsem mostovi, ki so bili zgrajeni pred uveljavitvijo sodobnih principov potresnega projektiranja.

Raziskave, ki si jih želi izvajati, so drage, zato bi bile dodatne investicije zelo dobrodošle. Na kavi s premierjem bi se poleg tega zavzel za več vlaganja v prometno infrastrukturo, da bi raziskovalci, ki se v službo vozijo od daleč, za pot porabili manj časa. Med njimi je tudi sam, si pa zato čas lahko krajša s podkasti. Od tujih najraje Radiolab in KEPX Song of the Day, med slovenskimi pa je izpostavil gradbeniške BIM pogovore, Apparatus, Tranzistorij ter seveda podkaste na Metini listi. Gosta na večerji pa bi bila pokojni novozelandski potresni inženir Nigel Priestley in Leonardo da Vinci.

Preiskava armiranobetonskega stebra I oblike v pomanjšanem merilu v Laboratoriju za konstrukcije na ZAG (foto: osebni arhiv AA)

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelja sta dr. Luka Ausec in Ana Slavec, njuni sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti.

V rubriki “Meta PHoDcast zapisi” pa gostita slovenske doktorske študente in študentke ter podoktorske raziskovalce in raziskovalke v tujini.

Njuno delo lahko podprete z donacijo Zavodu Metina lista in v zahvalo boste prejeli knjigo Zanimiva, navdihujoča, uporabna.

0 replies on “Meta PHoDcast 55: Andrej Anžlin, inženir gradbeništva”