Meta PHoDcast 58: Katarina Flajšman, inženirka gozdarstva

Katarina Flajšman (foto: osebni arhiv)

Z inženirko gozdarstva Katarino Flajšman o razmnoževanju srnjadi, gozdarstvu in lovstvu.

#MetaPHoDcast

Subscribe to
Meta PHoDcast

Or subscribe with your favorite app by using the address below

Katarina Flajšman je mlada raziskovalka na Oddelku za gozdno ekologijo na Gozdarskem inštitutu Slovenije. Zaključuje doktorski študij bioznanosti na Biotehniški fakulteti – smer upravljanje gozdnih ekosistemov.

Pod mentorstvom izr. prof. Boštjana Pokornega pripravlja doktorsko nalogo na temo razmnoževalnega potenciala srnjadi (Capreolus capreolus) v Sloveniji, kjer proučuje vpliv različnih dejavnikov na razmnoževalni potencial. S sodelavci so prišli do odkritja, da ima lahko srna v leglu celo pet mladičev, kar so nedavno objavili v ugledni reviji Journal of Wildlife research.

Pri raziskovalnem delu veliko sodeluje z lovci in zato je tudi sama postala lovka. Poleg tega jo v prostem času zanima improvizacijsko gledališče (Improliga), poslušalcem pa v ogled priporoča dokumentarce Davida Attenbourgha. Na večerji bi gostila svojega dedka, sebe pred 15 leti ter nekaj gozdnih živali.

Pogovor je bil posnet in objavljen ravno v tednu, ko poteka Teden gozdov, v okviru katerega je potekalo več zanimivih dogodkov, zaključil pa se je s svečano akademijo ob 70. obletnici Gozdarskega inštituta Slovenije.

 

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelja sta dr. Luka Ausec in Ana Slavec, njuni sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti.

V rubriki “Meta PHoDcast zapisi” pa gostita slovenske doktorske študente in študentke ter podoktorske raziskovalce in raziskovalke v tujini.

Njuno delo lahko podprete z donacijo Zavodu Metina lista in v zahvalo boste prejeli knjigo Zanimiva, navdihujoča, uporabna.

0 replies on “Meta PHoDcast 58: Katarina Flajšman, inženirka gozdarstva”