Meta PHoDcast 59: Manca G. Renko, zgodovinarka

Manca G. Renko (foto: Mankica Kranjec)

Z zgodovinarko Manco G. Renko o ruskem vplivu in pomenu slovanske vzajemnosti na severnem Jadranu v obdobju od marčne revolucije do začetka prve svetovne vojne.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

Manca G. Renko (@MancaGRenko) je na Filozofski fakulteti UL diplomirala iz zgodovine in nemškega jezika, nato je bila je mlada raziskovalka na Inštitutu za zgodovinske študije Znanstveno-raziskovalnega središča Koper ter asistentka za predmete 19. in 20. stoletja na Oddelku za zgodovino Fakultete za humanistične študije UP. Nedavno je oddala disertacijo o vlogi Rusije in vplivu slovanske vzajemnosti na severnem Jadranu med letoma 1848 in 1914, ki jo je pripravila pod mentorstvom dr. Jožeta Pirjevca in dr. Boruta Klabjana.

Sicer pa je javnosti bolj poznana kot publicistka, odgovorna urednica portala AirBeletrina in programska vodja festivala Fabula. Med knjigami je izpostavila dve monografiji s področja njene stroke, ki sta izšli v zadnjem letu: Tone Kralj in prostor meje in Mesečniki: Kako je Evropa leta 1914 zabredla v vojno. Poleg tega poslušalcem podkasta priporoča gledališko igro Rose Bernd v izvedbi SLG Celje ter nadaljevanki Big Little Lies in House of Cards. Verjame, da so najboljši tisti ljudje, s katerimi nikoli ne gremo na večerjo.

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelja sta dr. Luka Ausec in dr. Ana Slavec, njuni sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti.

V rubriki “Meta PHoDcast zapisi” pa gostita slovenske doktorske študente in študentke ter podoktorske raziskovalce in raziskovalke v tujini.

Njuno delo lahko podprete z donacijo Zavodu Metina lista in v zahvalo boste prejeli knjigo Zanimiva, navdihujoča, uporabna.

0 replies on “Meta PHoDcast 59: Manca G. Renko, zgodovinarka”