Meta PHoDcast 61: Tanja Đapa, mikrobiologinja

Anaerobna kamera, v kateri gojijo črevesne bakterije, saj je brez kisika (foto: osebni arhiv TĐ)

Z mikrobiologinjo Tanjo Đapa o proučevanju črevesnih bakterij ter o izzivih in prednostih mobilnosti v karieri znanstvenika oz. znanstvenice.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

Dr. Tanja Đapa je bila po diplomi iz mikrobiologije na Biotehniški fakulteti UL Marie Curie štipendistka v laboratoriju podjetja Novartis Vacines and Diagnistics v Sieni v Italiji, kjer je raziskovala zmožnost bakterije Clostridium difficile za oblikovanje biofilma. S to temo je leta 2014 doktorirala na Univerzi v Bolonji, z raziskovanjem te človeku škodljive bakterije pa je nato nadaljevala na Univerzi v Nottinghamu. Potem je bila dve leti podoktorska raziskovalka na Univerzi Descartes v Parizu, kjer je raziskovala odpornost in odzivnost bakterije Escherichia. coli na antibiotike.

Obiskala sem jo v Lizboni, kjer je na drugem podoktorskem študiju in sicer na Instituto Gulbenkian de Ciencia (IGC), kjer raziskuje prilagodljivost ene izmed najpogostejših bakterij v našem črevesju, Bacteroides thetaiotaomicron.

Tudi v prihodnosti se vidi v raziskovanju, a upa, da se ji bo uspelo kje ustaliti.

Ima kar nekaj predlogov za spremembe na področju znanosti v Sloveniji, poslušalcem podkasta pa priporoča spletno stran Sci-Hub, preko katere lahko brezplačno dostopajo do znanstvenih člankov z različnih področij znanosti. Na večerjo bi povabila Marie Curie in ravno je v procesu pripravljanja prijave prestižne štipendije, poimenovane po znameniti znanstvenici.

Namesto slike z E. coli igračo, ki jo omenjava v pogovoru, slika z E. coli majico v Parizu, kjer je bila na prvem postdocu (foto: osebni arhiv TĐ)

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

Naše delo lahko podprete z donacijo Zavodu Metina lista in v zahvalo boste prejeli knjigo Zanimiva, navdihujoča, uporabna.

0 replies on “Meta PHoDcast 61: Tanja Đapa, mikrobiologinja”