Meta PHoDcast 61: Tanja Đapa, mikrobiologinja

Anaerobna kamera, v kateri gojijo črevesne bakterije, saj je brez kisika (foto: osebni arhiv TĐ)

Z mikrobiologinjo Tanjo Đapa o proučevanju črevesnih bakterij ter o izzivih in prednostih mobilnosti v karieri znanstvenika oz. znanstvenice.

#MetaPHoDcast

Subscribe to
Meta PHoDcast

Or subscribe with your favorite app by using the address below

Dr. Tanja Đapa je bila po diplomi iz mikrobiologije na Biotehniški fakulteti UL Marie Curie štipendistka v laboratoriju podjetja Novartis Vacines and Diagnistics v Sieni v Italiji, kjer je raziskovala zmožnost bakterije Clostridium difficile za oblikovanje biofilma. S to temo je leta 2014 doktorirala na Univerzi v Bolonji, z raziskovanjem te človeku škodljive bakterije pa je nato nadaljevala na Univerzi v Nottinghamu. Potem je bila dve leti podoktorska raziskovalka na Univerzi Descartes v Parizu, kjer je raziskovala odpornost in odzivnost bakterije Escherichia. coli na antibiotike.

Obiskala sem jo v Lizboni, kjer je na drugem podoktorskem študiju in sicer na Instituto Gulbenkian de Ciencia (IGC), kjer raziskuje prilagodljivost ene izmed najpogostejših bakterij v našem črevesju, Bacteroides thetaiotaomicron.

Tudi v prihodnosti se vidi v raziskovanju, a upa, da se ji bo uspelo kje ustaliti.

Ima kar nekaj predlogov za spremembe na področju znanosti v Sloveniji, poslušalcem podkasta pa priporoča spletno stran Sci-Hub, preko katere lahko brezplačno dostopajo do znanstvenih člankov z različnih področij znanosti. Na večerjo bi povabila Marie Curie in ravno je v procesu pripravljanja prijave prestižne štipendije, poimenovane po znameniti znanstvenici.

Namesto slike z E. coli igračo, ki jo omenjava v pogovoru, slika z E. coli majico v Parizu, kjer je bila na prvem postdocu (foto: osebni arhiv TĐ)

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

Naše delo lahko podprete z donacijo Zavodu Metina lista in v zahvalo boste prejeli knjigo Zanimiva, navdihujoča, uporabna.