Meta PHoDcast 63: Davor Kržišnik, inženir lesarstva

Foto: SPB Beteiligungsverwaltung GmbH

Z Davorjem Kržišnikom o testiranju življenjske dobe lesa in različnih načinih zaščite lesa.

#MetaPHoDcast

Subscribe to
Meta PHoDcast

Or subscribe with your favorite app by using the address below

Davor Kržišnik je mladi raziskovalec na Oddelku za lesarstvo BF UL, kjer zaključuje doktorski študij bioznanosti – znanstveno področje les in biokompoziti. Na oddelku je član delovne skupine za patologijo in zaščito lesa in pod mentorstvom prof. dr. Mihe Humarja zaključuje doktorsko disertacijo o povezavi med laboratorijskimi in terenskimi testi pri vrednotenju življenjske dobe lesa.

V svojih raziskavah primerja različne materiale na osnovi lesa ter štiri različne zaščitne postopke: impregnacijo z biocidnim izdelkom iz bakra in etanolamina, impregnacijo z naravnim voskom, površinsko obdelavo z akrilnim premazom in toplotno obdelavo v inertni atmosferi.

Modelni objekt za spremljanje življenjske dobe lesa in kvalitete toplotnega ovoja, ki je postavljen pred stavbo Oddelka za lesarstvo BF (foto: dr. Mojca Žlahtič Zupanc)

Od vlade si želi, da bi bolje spodbujala inovativnost na različnih področjih. Všeč mu je koncept idej vrednih širjenja TED govorov (v povezavi z lesarstvom npr. gradnja nebotičnikov z lesom). Poslušalcem v branje priporoča knjige Edwarda de Bona. Pomemben del njegovega življenja je taborništvo, zato bi bil njegov sogovornik na večerji ustanovitelj tega gibanja, Sir Robert Baden-Powell.

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

Naše delo lahko podprete z donacijo Zavodu Metina lista in v zahvalo boste prejeli knjigo Zanimiva, navdihujoča, uporabna.

0 replies on “Meta PHoDcast 63: Davor Kržišnik, inženir lesarstva”