Meta PHoDcast 64: Roman Luštrik, biolog

Foto: Črt Ahlin

Z biologom in biostatistikom Romanom Luštrikom o spremljanju gibanja različnih živali, ocenjevanju gostot njihovih populacij in o statistiki.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

Roman Luštrik doktorski študent na biostatističnem modulu interdisciplinarnega doktorskega študijskega programa statistika ter raziskovalec v Skupini za ekologijo živali na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete UL, kjer je tudi diplomiral.

V doktorski disertaciji proučuje modele s prostorsko omejitvijo za ocenjevanje gostot superpopulacij.  S simuliacijami različnih gostot gibanja živali kot na primer medvedov, s katerimi se ukvarja njegov somentor, doc. dr. Tomaž Skrbinšek, proučuje učinek roba populacije na pristranskost ocen njene velikosti in gostote.

Posplošeni linearni model – druga stran majice, ki jo Roman nosi na naslovnici (foto: Črt Ahlin)

Poslušalcem podkastov na Metini listi že poznan kot član ekipe Metamorfoza in tudi sam posluša številne, med katerimi je izpostavil Planet MoneyHidden BrainApparatusGlaveLatrinoThe Doug Stanhope PodcastSceptic Tank in #DateFails with Kate Quigley. Pripravil pa je tudi celoten seznam vseh, ki jih spremlja.

Na knjižni polici bodočega Dr. Romana najdemo vse od priročnikov za R (Applied Spatial Data Analysis with R) do zgodovinskih knjig (Band of BrothersWar’s Unwomanly Face) in poljudnejšega branja (Atlas Shrugged). Ureja spletno stran Društva Za proučevanje in ohranjanje metuljev in več drugih strani ter občasno kaj napiše za blog Udomačena statistika.

Doktorskim študentom priporoča, da se naučijo uporabljati statistično programsko orodje R. Če imate kakšno vprašanje o tem, mu ga lahko postavite v skupini Anonimni Rkoholiki, na Stackoverflow ali pa na Twitterju, kjer je @romunov. V živo pa ga lahko pocukate za rokav 24. oktobra na snemanju podkasta Metamorfoza.

—–

Avtorica grafične podobe podcasta Meta PHoDcast je oblikovalka Tanja Radež.

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem.

Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

Naše delo lahko podprete z donacijo Zavodu Metina lista in v zahvalo boste prejeli knjigo Zanimiva, navdihujoča, uporabna.

0 replies on “Meta PHoDcast 64: Roman Luštrik, biolog”