Meta PHoDcast 65: Zarja Muršič, kognitivna znanstvenica

Zarja Muršič (foto: osebni arhiv).

S kognitivno znanstvenico Zarjo Muršič o socialnem učenju, znanstvenem razmišljanju in inovativnosti.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

Zarja Muršič je doktorska študentka evolucijske antropologije na Univerzi v Durhamu v Veliki Britaniji. Pred tem je diplomirala iz biologije na Biotehniški fakulteti UL in magistrirala iz kognitivne znanosti na skupnem interdisciplinarnem študiju UL ter biologije na BF UL.

V Angliji sedaj pod mentorstvom dr. Rachel Kendal in dr. Jeremyja Kendala zaključuje doktorsko disertacijo z naslovom Ustvarjalnost in socialno učenje pri otrocih v neformalnem izobraževalnem kontekstu znanstvenega centra. Večji del svojih raziskav je opravila v znanstvenem muzeju Centre for Life v Newcastlu.

Za boljše upravljanje s časom, doktorskim študentom predlaga aplikacijo Forest, za katero je izvedela na vlogu fizika Simona Clarka, pa tudi beležnico Evernote. Tistim, ki bi radi udeležence za svojo raziskavo rekrutirali prek spleta, pa Prolific Academic, ki ga je uporabljala v kombinaciji z orodjem jsPsych.

Trenutno bere knjige The Creative Spark (Agustín Fuentes)No is not enough (Naomi Klein) in Fieldwork Fails, od leposlovja pa poslušalcem priporoča avtorja Patricka Nessa, ki piše o odraščanju in otrocih. O znanosti in filozofiji rada bere spletno revijo Nautilus. Od filmov je izpostavila I, Daniel Blake, ki govori o socialnih problemih v Angliji, med podkasti pa so trenutno njeni najlubši PeriodInvisibiliaRadiolab in 30 for 30. Na večerjo bi šla z glasbenico Courtney Barnett.

Eksponat za socialno učenje, ki je bil uporabljen v drugi in tretji raziskavi (foto: ZM).

Zarja je tudi članica znanstvene redakcije Radia Študent ter ustvarjalka rubrike Zarjina lista na Metini listi, v kateri je predstavljala kratke novice z različnih področij znanosti. Čez 14 dni pa boste lahko poslušali prvo epizodo, v kateri se bo preizkusila kot sovoditeljica Meta PHoDcasta.

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

Naše delo lahko podprete z donacijo Zavodu Metina lista in v zahvalo boste prejeli knjigo Zanimiva, navdihujoča, uporabna.

0 replies on “Meta PHoDcast 65: Zarja Muršič, kognitivna znanstvenica”