Meta PHoDcast 67: Nuša Zadravec Šedivy in Tina Podlogar, psihologinji

Psihologinji Nušo Zadravec Šedivy (levo) in Tina Podlogar (desno). Foto: osebni arhiv.

S psihologinjama Nušo Zadravec Šedivy in Tino Podlogar o raziskovanju in preprečevanju samomora.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

Tina Podlogar in Nuša Zadravec Šedivy sta mladi raziskovalki na Slovenskem centru za raziskovanje samomora, ki deluje v sklopu Inštituta Andrej Marušič na Univerzi na Primorskem. Obe sta diplomantki psihologije na Filozofski fakulteti UL, kjer tudi nadaljujeta z doktorskim študijem. Njun mentor je dr. Diego De Leo, profesor psihiatrije in vodja UP IAM Slovenskega centra za raziskovanje samomora.

Nuša Zadravec Šedivy v disertaciji raziskuje stališča do zdravja, stiske, samomora in iskanja pomoči ter opozorilne znaki depresije in samomorilnega vedenja pri moških s preteklim poskusom samomora. V ta namen je izvedla vrsto poglobljenih intervjujev. Podobno metodo bo v svoji disertaciji uporabila tudi Tina Podlogar, ki v disertaciji proučuje doživljanje psihoterapevtov pri delu s samomorilnimi klienti.

Nuša Zadravec Šedivy in Tina Podlogar pred vhodom na Inštitut Andrej Marušič (foto: osebni arhiv)

Poleg z znanstveno-raziskovalnim delom se na centru ukvarjajo tudi s preventivnimi programi in na spletni postaji Živ? Živ! javnost informirajo tako o samomoru kot tudi širše o duševnem zdravju. Med drugim so na primer objavili izjavo za javnost o samomoru v naslovu letošnjega maturitetnega eseja ter seriji 13 razlogov, zakaj.

Na kavi s predsednikom vlade bi poudarili predvsem pomen promocije znanosti, poleg tega bi opozorili na neurejenost psihoterapevtske in psihološke dejavnosti ter potrebo po sprejetju zakonodaje na tem področju.

Drugim doktorskim študentom pri pisanju člankov in disertacije za prihranek časa priporočata orodje za citiranje in organizacijo citatov Mendeley. Poslušalcem podkasta Tina priporoča še spletno stran projekta You Rock Foundation, ki se ukvarja s preventivo samomorilnega vedenja pa tudi širše z duševnim zdravjem, Nuša pa knjigo Prelomnice, v kateri njun mentor opisuje razmišljanja in dejanja ljudi v stiski.

Tina bi na večerjo povabila Avstralca, ki je tekom svojega življenja preprečil preko 160 samomorov. Nuša pa bi organizirala večerjo z več osebami, ki so se v življenju znašle v hudih stiskah in svoje težave uspele rešiti ter sedaj pomagajo drugim s podobnimi težavami.


Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

Naše delo lahko podprete z donacijo Zavodu Metina lista in v zahvalo boste prejeli knjigo Zanimiva, navdihujoča, uporabna.

0 replies on “Meta PHoDcast 67: Nuša Zadravec Šedivy in Tina Podlogar, psihologinji”