Meta PHoDcast 68: Jure Ahtik, doktor znanosti s področja grafične tehnologije

Jure Ahtik (foto: osebni arhiv).

Z Juretom Ahtikom o različnih metodah ocenjevanja vizualne kakovosti digitalnih fotografij.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

Dr. Jure Ahtik (@JureAhtik) je magistriral, doktoriral ter je sedaj zaposlen kot asistent na Katedri za informacijsko in grafično tehnologijo, Naravoslovnotehnične fakultete v Ljubljani. V svoji doktorski nalogi je pod mentorstvom dr. Marice Starešinič raziskoval korelacijo med subjektivnim in objektivnim ovrednotenjem digitalnih fotografij. Poenostavljeno povedano: kako se matematične in tehnične metode ocenjevanja kakovosti digitalnih fotografij primerjajo z mnenjem ljudi.

Pogovor med drugim nanese na to, kako različne kulture gledajo slike in kako z metodo sledenja očesnim premikom lahko prepoznamo osebo z absolutnim spominom.

Predsedniku vlade bi predlagal, da ne financira samo znanosti s pedigrejem, ampak z občutkom dela tudi z mladimi znanostmi.

Jure je nazadnje prebral znanstveno-fantastično knjigo Ready player one. V prostem času rad igra pixel art igre na telefonu: Stranger things, Tinker island, Monkey island (celotna serija). Je reden obiskovalec filmskega festivala Liffe, na katerem sta ga letos najbolj navdušila filma Trije plakati pred mestom in Zabava.

Na večerjo bi povabil animirana junaka Ricka in Mortija, ter drzne ljudi, ki spreminjajo družbo, kot sta na primer Robert Mapplethorp in Hugh Hefner.

——
Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

Naše delo lahko podprete z donacijo Zavodu Metina lista in v zahvalo boste prejeli knjigo Zanimiva, navdihujoča, uporabna.

0 replies on “Meta PHoDcast 68: Jure Ahtik, doktor znanosti s področja grafične tehnologije”