Meta PHoDcast 69: Jože Bučar, informatik

Jože Bučar (foto: osebni arhiv).

Z Jožetom Bučarjem o razbiranju čustev iz slovenskih spletnih besedil.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

Dr. Jože Bučar je doktoriral na Fakulteti za informacijske študije v Novem Mestu in je sedaj zaposlen na Geodetski upravi RS, kjer se ukvarja z modeli vrednotenja nepremičnin. V svoji doktorski nalogi pod mentorstvom izr. prof. dr. Janez Povha je klasificiral slovenska spletna besedila glede na izražen sentiment. Če nekoliko poenostavim, je Jože ugotavljal, s katerimi algoritmi lahko razberemo čustva iz popularnih slovenskih spletnih strani.

Skozi svoje raziskovanje je ugotovil, da se večina spletnih člankov začne z več čustvenega naboja, ki se potem proti koncu članka približuje nevtralnemu. Njegovi podatki kažejo, da največ pozitivnih novic v Sloveniji objavijo Finance.si, medtem ko največ negativnih novic objavita spletna portala 24ur.com in rtvslo.si. Delež negativnih novic pri slednjih se približuje 50 %. Hkrati Jože opozarja, da pri ameriških spletnih portalih, kot je recimo cnn.com, delež negativnih novic dosega tudi 90 %.

Jože je znanstvenik, ki se trudi za odprto znanost. Večina njegovih podatkov in orodij je prosto dostopna na spletu za kogarkoli, ki želi bolje spoznati njegovo metodologijo ali reproducirati njegove rezultate.

Pri doktorskem študiju ni bližnjic, pravi Jože, in doda, da je izrabljal nočne ure za raziskovanje ter v zadnjem letu študija spal po 5 ali 6 ur na noč.

Na kavi s predsednikom vlade, bi mu predlagal, naj več vlaga v mlade in glede na to, da že imamo dobro javno šolstvo, poskrbi za boljšo povezavo med gospodarstvom in univerzami.

Jože poslušalcem priporoča knjigo Rolfa Dobellia z naslovom Umetnost jasnih misli, za katero pravi, da pomaga ozavestiti včasih neučinkovite vzorce v razmišljanju.

Na večerjo bi povabil egiptovskega faraona Ramzesa II. ter Hicham El Guerrouj-a, upokojenega svetovnega rekorderja v teku na srednje proge. Jože je namreč bivši član slovenske reprezentance v teku na srednje proge in še vedno zavzet tekač.

——
Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovorniki tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

0 replies on “Meta PHoDcast 69: Jože Bučar, informatik”