Meta PHoDcast 70: Borut Trpin, filozof

Z Borutom Trpinom o obteženih kovancih in dežju ali o uporabi matematičnih modelov v filozofiji.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

Borut Trpin je doktorski študent na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Ukvarja se s področjem formalne epistemologije in raziskuje, kako naj bi spreminjali prepričanja. V svojem delu prepleta znanja in metode iz matematike ter išče odgovore na filozofska vprašanja.

V podkastu se pogovarjava o tem, kako lahko nekaj vemo in o verjetnosti. Pa tudi o tem, zakaj morda (pre)redko prisluhnemo filozofom in filozofinjam.

Borut predlaga raziskovalkam in raziskovalcem uporabo programov Mendeley, orodja za shranjevanje znanstvene literature, in LaTeX, okolja za pisanje znanstvenih del. Pri uporabi slednjega priporoča spletno orodje ShareLaTeX, kjer lahko skupaj z drugimi raziskovalci in raziskovalkami zelo preprosto urejate dokumente.

V branje priporoča Shakespearjeve drame, izpostavil je Riharda II. Med romani omenja Thomasa Hardya, delo Čista ženska in Laurenca Sterna, Tristram Shandy. Če vam je ljubša poezija, pa predlaga branje pesniške zbirke Kresničke, avtorice Katje Plut. Če pa rada ali rad posegaš po mladinski literaturi, priporoča Roalda Dahla in knjigo Veliki dobrodušni velikan ter zbirko o gospodu Gnilcu avtorja Andyija Stantona.

Rad gleda lahkotnejše nadaljevanke, kot so SeinfeldRicky in Morty ter dansko nadaljevanko Rita.

Za vse, ki bi radi redno sledili filozofiji, predlaga spletno stran Philosophy Paper Boy. Borut še vedno soustvarja spletno stran Črna škatla. Če pa vas bolj podrobno zanima njegovo akademsko delo, pa se je vredno ustaviti tudi na njegovi spletni strani. Mimogrede, članek, o katerem je govoril v prvem delu podkasta, je bil medtem sprejet v objavo pri reviji The British Journal for The Philosophy of Science; sprejeto verzijo si lahko preberete tukaj.

Na večerjo bi šel s filozofom Davidom Lewisom ali, še raje, s kakšnim umetnikom, zelo verjetno bi bil to Srečko Kosovel.

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

0 replies on “Meta PHoDcast 70: Borut Trpin, filozof”