Meta PHoDcast 74: Jernej Štromajer, doktorski študent ameriških študij

Jernej Štromajer (foto: osebni arhiv)

Z Jernejem Štromajerjem o zadružništvu v ZDA in Sloveniji.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

Jernej Štromajer je politolog in doktorski študent na Fakuleti za družbene vede in bivši Fullbrightov štipendist. V svoji doktorski nalogi se pod mentorstvom prof. dr. Aleksandre Kanjuo Mrčela s somentorjem prof. dr. Igorjem Lukšičem ukvarja z “Analizo zadružništva v Združenih državah Amerike”.

Delovni vikend pri predmetu profesorja Erik Olin Wrighta. (foto: osebni arhiv)

Jernej trenutno dela kot strokovni sodelavec Poslanske skupine SD v Državnem zboru RS, predsednik sveta zavoda Mladinski center Dravinjske doline ter kot občinski svetnik Občine Slovenske Konjice.

Slovenija je ena izmed redkih EU držav, ki nima velike potrošniške zadruge. Med drugim ima država že 2 leti v predalu zakon o delavskih odkupih, vendar ni dovolj politične volje, da bi to sprejela.

Predsedniku vlade bi predlagal, da obrne starostno piramido Univerze v Ljubljani na glavo in s tem omogoči študij večim mladim raziskovalcem. Če pa slučajno kdaj najdemo kakšno naftno vrtino, si Jernej želi en pravi študentski kampus, ki bi drastično spremenil način študija.

Jernej je pri pisanju doktorata uporabljal sistem sodih in lihih dnevov. Ene dni je samo bral in druge dni samo pisal. Priporoča tudi delanje izpiskov in uporabo barvnih markerjev. Poudarja, da je dobro čimprej začeti delati na članku, ki te res zanima.

Kar se tiče knjig, Jernej priporoča knjigo od Margaret Atwood, The Handmaid’s Tale, ki si jo lahko ogledamo tudi kot serijo na Hulu. Najrajši posluša Radio Študent in Val  202.

Na večerji bi imel Janeza Evangelista Kreka (začetnika zadružništva v Sloveniji) na eni strani mize, na drugi pa Edvarda Kardelja. Meni bi sestavljal “šnicelj” in pivo. Meni, da bi veliko ljudi presenetilo, če bi slišali, kako se ta dva gospoda med seboj strinjata glede nekaterih stvari.

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

0 replies on “Meta PHoDcast 74: Jernej Štromajer, doktorski študent ameriških študij”