Meta PHoDcast 75: Sara Pintar, biokemičarka

Sara Pintar (foto: osebni arhiv).

S Saro Pintar o določanju strukture proteinov, ki lahko vodi v razvoj novih antibiotikov.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

Sara je doktorska študentka na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana in deluje na področju biokemije, molekularne in strukturne biologije. V svojem raziskovalnem delu preučuje strukturo proteinov in se je v tem okviru posvetila skupini avtolizinov, ki jih najdemo v celični steni bakterije Staphylococcus aureus, bolj znane kot MRSA.

V podkastu razloži, kakšna je naloga avtolizinov, kako določimo strukturo proteinov in kako bi to lahko vodilo v razvoj novih antibiotikov.

Sara uživa v raziskovalnem delu, bi si pa pri študiju želela predmet, ki bi podrobneje predstavil znanost na bolj filozofski ravni. Pri tem predmetu bi se posvetili tudi vprašanju, kako postaviti temeljna znanstvena vprašanja, ki vodijo do novih odkritij. Prav tako si želi večjega in stabilnejšega vlaganja v znanost.

Ostalim raziskovalkam in raziskovalcem na začetku kariere pa svetuje čim več druženja s kolegi in kolegicami na znanstvenih srečanjih, saj s tem lahko dobiš drugačen pogled na svoje raziskovanje.

Sara predlaga ogled YouTube kanala Vsauce.

Na večerjo bi šla z nobelovko Ado Yonath, kristalografinjo, ki je svoje raziskovalno delo posvetila določitvi strukture ribosoma.

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

0 replies on “Meta PHoDcast 75: Sara Pintar, biokemičarka”