Meta PHoDcast 79: Saša Rezelj, biotehnologinja

Saša Rezelj (foto: osebni arhiv)

S Sašo Rezelj o velikih maščobnih veziklih in njihovi uporabnosti.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

Saša raziskuje na Kemijskem inštitutu v Ljubljani na Odseku za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo pod mentorstvom prof. dr. Gregorja Anderluha, na doktorat pa je vpisana na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani na smeri Biomedicine. V svojem doktorskem delu raziskuje GUV-e ali velike lipidne mehurčke, ki jih umetno pripravlja v laboratoriju. Preučuje pa tudi delovanje proteina listeriolizina-O, ki v lipidnih membranah ustvarja pore. Uporabnost GUV-ov med drugim vidi v dostavljanju zdravil. Za predstavitev svojega raziskovalnega dela si je na lanskem Znanstvenem slamu, ki ga organizira Znanost na cesti, prislužila tretjo nagrado.

Vladajočim bi predlagala, da raziskovanje in znanstveno delo čim hitreje uvedejo v šole. Pri tem bi namenila poseben poudarek poskusom in tudi uporabnosti znanosti.

Na koncu pa doda tudi, da bi prav prišel dodaten denarni vložek v znanost.

Saša ostalim raziskovalcem in raziskovalkam predlaga uporabo brezplačnega programa za obdelavo slik in pripravo znanstvenih posterjev Inkscape. Med vožnjo rada posluša podkaste, na njenem seznamu se znajdejo podkasti Vala 202 (Frekvenca X), Znanost na cesti, BBCja in Metine liste. Vsem predlaga ogled filma A Plastic Ocean, saj je skrb za okolje v današnjem času še kako pomembna.

Saša bi šla na večerjo z Dano Reizniece-Ozolo, latvijsko ministrico za finance, šahovsko prvakinjo in mamo štirih otrok. Dana Reizniece-Ozola jo navdušuje z njenim uspešnim in raznolikim življenjem.

_

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

0 replies on “Meta PHoDcast 79: Saša Rezelj, biotehnologinja”