Meta PHoDcast 81: Matjaž Vidmar, doktorski študent s področja preučevanja znanosti, tehnologije in inovacij

Z Matjažem Vidmarjem o inovacijskih sistemih pri razvoju vesoljskih tehnologij.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

Matjaž Vidmar (twitter) je doktorski študent na Univerzi v Edinburghu in deluje v okviru Inštituta za raziskave znanosti, tehnologije in inovacij ter v sklopu Kraljevega observatorija v Edinburghu. Matjaž se je zadnja štiri leta veliko družil tako z raziskovalkami in raziskovalci na univerzah, ki preučujejo vesolje in razvijajo nove raziskovalne instrumente in tehnologije, kot s tistimi, ki to počno v manjših podjetjih, kjer razvijajo aplikacije, ki bodo prišle prav nam tu na Zemlji.

V disertaciji ga je zanimalo, kako sodelujejo v vseh teh sektorjih, kako se organizirajo in inovativno rešujejo probleme.

Pravi, da je dandanes tehnologija že toliko napredovala, da cenejše tehnološke rešitve in lažji dostop do njh sedaj omogočajo razvijanje vesoljskih tehnologij tudi manjšim akterjem.

Škotska je tako odličen poligon za tovrstne raziskave, saj je ravno dovolj majhna, a dejavna, da je napredku mogoče slediti. Podobno velja tudi za Slovenijo. Matjaž dobro pozna tudi slovenski razvoj vesoljske tehnologije in sodeluje pri nekaterih domačih projektih. Več o vsem tem pa v podkastu.

Matjaž bi predsedniku ali predsednici vlade predlagal, da v znanosti in raziskovalni dejavnosti ne išče le kratkoročnih učinkov, ampak se usmeri tudi v dolgoročni napredek. Opozarja na to, da se prepogosto išče neposredne poti, kako in kje bo znanost uporabna nemudoma, a je po njegovem znanost še kako uporabna dolgoročno in prispeva k razvoju neke družbe.

V poslušanje poleg Meta PHoDcasta priporoča še podkast o astronomiji Kraljevega observatorija v Edinburghu What’s Up?, napoti pa nas tudi na spletno stran Portal v vesolje. Drugim doktorskim študentom in študentkam predlaga program OneNote za zapiske in delo na poti ter orodje Gephi za vizualizacijo in analizo omrežij.

Na večerjo pa bi šel z irsko-škotsko jezikoslovko Fanny Susan Copeland, ki je nekaj let živela na Škotskem, kasneje pa v Sloveniji. Bila ja zagrizena alpinistka in je vodila škotske prijatelje in prijateljice na ekspedicije po Sloveniji in takratni Kraljevini Jugoslaviji, prijateljice iz naših krajev pa na popotovanja po Škotskem. Bila pa je tudi hči astronoma Ralpha Copelanda.

 

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovorniki in sogovornice tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

0 replies on “Meta PHoDcast 81: Matjaž Vidmar, doktorski študent s področja preučevanja znanosti, tehnologije in inovacij”