Meta PHoDcast 85: Urša Kanjir, geodetka

Urša Kanjir (foto: osebni arhiv)

Z Uršo Kanjir o analizi satelitskih slik in nezakonitih migracijah na morju.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

Urša Kanjir (Twitter) je geodetka, ki raziskuje na Inštitutu za antropološke in prostorske študije ZRC SAZU in deluje tudi v okviru centra odličnosti Vesolje-SI. V svoji doktorski nalogi pod mentorstvom prof. dr. Krištofa Oštirja in somentorice as. dr. Ane Kralj raziskuje “Uporabo daljinskega zaznavanja za opazovanje migracij na morju – zaznavanje plovil in vpliva na okolje.” Doktorirala bo na področju Varstva okolja, kakor se imenuje interdisciplinaren doktorski študij, ki spada pod okrilje Univerze v Ljubljani.

Urša za svoje doktorsko delo razvija algoritme, ki omogočajo samodejno zaznavanje plovil na morju iz optičnih satelitskih posnetkov.

Slednje je uporabno predvsem, kadar ladje nimajo prižganih pozicijskih oddajnikov, ker mogoče ne želijo, da bi jih zaznali. Takšen algoritem bi lahko uporabili za bolj učinkovito geolociranje plovil, v katerih se lahko potencialno nahajajo migranti pri prehodu čez Mediteransko morje.

Migranti pogosto bijejo bitko s časom, ker se nahajajo v plovilih, ki so neprimerna za plovbo, poleg tega pa imajo na voljo omejene zaloge hrane in vode. Daljinsko zaznavanje gre v to smer, da so satelitski posnetki dostopni vsem.

Predsedniku vlade bi predlagala, da podpira tudi temeljne znanosti in ne samo aplikativne.

Želi si, da bi bili raziskovalni projekti bolj dolgoročno zastavljeni, da bi lahko raziskovalci še bolj poglobljeno raziskovali. In da se znanstveno delo ne bi ocenjevalo samo z eno formulo. Nekdo namreč več objavlja, drugi delujejo bolj na širjenju znanosti v poljudne vode, spet tretji pripravljajo in urejajo baze podatkov itd.

Poslušalcem, ki jih zanima delo z geografskimi informacijskimi sistemi, priporoča programsko orodje QGIS ter programski jezik R za tiste, ki želite več računanja.

Kar se tiče knjig, bi priporočila: Galapagos island (Kurt Vonnegut), The complete cosmicomics (Italo Calvino) in Mediterranean Migrations at the World’s Deadliest Border (Maurizio Albahari). Priporočeni film ima naslov Fuocoammare.

Težko bi se odločila za eno osebo, s katero bi šla na večerjo, če pa bi imela možnost organizirati “ruski bife“ in povabiti več ljudi, to ne bi bili ljudje iz njenega strokovnega področja, temveč umetniki, režiserji … oz. ljudje, katerih razmišljanje je drugačno od ustaljenih norm.

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

0 replies on “Meta PHoDcast 85: Urša Kanjir, geodetka”