Meta PHoDcast 86: Marko Ilić, biolog

Z Markom Ilićem o vidu pri obadih, vinskih mušicah in drugih dvokrilcih.

#Meta PHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

Marko Ilić je tik pred zagovorom doktorskega raziskovalnega dela, ki ga je opravljal kot mladi raziskovalec na Oddelku za biologijo, Biotehniške fakultete v Ljubljani. Marko je svoje raziskovalno delo opravljal v sklopu Skupine za integrativno fiziologijo in fiziologijo živali pod mentorstvom dr. Gregorja Belušiča in somentorstvom dr. Marka Krefta. V času doktorskega študija je bil vpisan na študij Znanosti o celici, ki je eno izmed znanstvenih področij v okviru interdisciplinarnega doktorskega študijskega programa Bioznanosti.

V svojem raziskovalnem delu Marko preučuje vid žuželk. V doktoratu pa se je usmeril na različne vrste višjih dvokrilcev. Večji del naloge je preučeval obade, ki so zanimivi zato, ker imajo oči dovolj velike, da jih je mogoče udobno preučevati z uporabo elektrofizioloških metod z ostro elektrodo. Ob tem pa so obadi tudi zelo mobilni in veliko preletajo okolje, kar pomeni, da morajo imeti bolj razvite določene vrste vida, predvsem tiste, ki zaznavajo gibanje.

V podkastu govoriva tudi o tem, kako poseben je vid žuželk.

Žuželke namreč zaznavajo tudi valovne dolžine svetlobe, ki jih ljudje ne vidimo. S svojimi vidnimi receptorji zaznavajo svetlobo veliko hitreje kot ljudje.

V prostoru se med drugim orientirajo tudi s pomočjo linearno polarizirane svetlobe, ki je nam nevidna, v okolju pa se pojavlja pogosto in predvidljivo. Najpogostejši vir linearno polarizirane svetlobe je polarizacijski vzorec neba, ki nastane ob prehodu sončne svetlobe skozi atmosfero.

Marko je bil zelo zadovoljen z raziskovalnim delom, tako si v prihodnosti želi ostati v znanosti in morda tudi predavati. Tekom študija je preživel nekaj časa na Japonskem, kjer bo tudi nadaljeval svoje raziskovalno delo v okviru podoktorskega izobraževanja.

Vsem doktorskim študentkam in študentom priporoča, da se naučijo programiranja. Sam uporablja Python, za risanje grafov pa priporoča Prism.

Marko izpostavlja družabno igro Evolution Climate, kjer igralci in igralke skrbijo za prilagoditve in obstoj določene vrste v nepredvidljivih okoljih.

 

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovorniki in sogovornice tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

0 replies on “Meta PHoDcast 86: Marko Ilić, biolog”