Meta PHoDcast 87: Tadej Stepišnik Perdih, strojnik

Dr. Tadej Stepišnik Perdih (foto: osebni arhiv).

Koliko strojnikov potrebuješ, da opereš perilo?

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

S Tadejem sva se srečala na 4. Znanstvenem Slamu, ki ga je organiziralo društvo Znanost na Cesti (ZnC), kjer je predstavljal svoj doktorat z naslovom: Uporaba hidrodinamske kavitacije v pralnem stroju. Trenutno je zaposlen na Fakulteti za strojništvo UL kot podoktorski raziskovalec na ERC projektu CABUM.

Doktoriral je na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani pod mentorstvom prof. dr. Braneta Široka in somentorja izr. prof. dr. Matevža Dularja. Cilj njegove doktorske študije je bil raziskati vpliv in možnosti hidrodinamske kavitacije za uporabo v pralnih strojih. Z namenom, da se poveča učinek in učinkovitost pralnega stroja. V okviru svojega študija je zasnoval in preizkusil poseben rotacijski generator hidrodinamske kavitacije, ki bi bil primeren za vgradnjo v pralni stroj. Oziroma po domače rečeno, kakor v podkastu razloži Tadej:

Za generacijo kavitacijskih mehurčkov sem naredil majhno slabo “pumpo”.

Kavitacija je namreč je fizikalni pojav, ki označuje prehod iz kapljevine v plinasto fazo in nazaj v homogeno kapljevino. Takrat se sprosti ogromno energije, ki jo lahko uporabimo v različne namene.

Predsedniku vlade bi omenil, da ima Slovenija kot majhna država velik potencial, da postane znanstveno oz. razvojno osredotočena (to je zapisano tudi v dolgoročni strategiji) in bi od tega imela korist celotna družba.

Da se sprosti po službi, Tadej rad pogleda serijo Brooklyn Nine-Nine in bere fantazijske knjige, navdahnjene s humorjem, kakršne piše Terry Prachett. Za bolj “resne” poslušalce predlaga že večkrat omenjeno knjigo na Meta PHoDkastu: Thinking, Fast and Slow od Nobelovega nagrajenca za ekonomijo, Daniela Kahnemana. Sam opaža, da vedno več mladih znanstvenikov izdeluje in objavlja odlične video posnetke (Tadeju je všeč Kurzgesagt), z namenom, da kratko in jedrnato razložijo različne znanstvene tematike.

Na večerji bi Tadeju družbo v času starega Egipta delala Kleopatra, ker ga zanima to obdobje zgodovine in ker s kraljico Egipta na drugi strani mize to vsekakor ne bi bil dolgočasen pogovor.

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

0 replies on “Meta PHoDcast 87: Tadej Stepišnik Perdih, strojnik”