Meta PHoDcast 99: Mihael Špacapan, mikrobiolog

Z Mihaelom Špacapanom o komunikaciji sluzastih bakterij v tleh ter o samopredstavljanju znanstvenikov na socialnih omrežjih.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

Mihael Špacapan (@znanstvenikPAN) je mladi raziskovalec na Katedri za mikrobiologijo Oddelka za živilstvo Biotehniške fakultete UL, kjer je vpisan na doktorski študij bioznanosti.

V disertaciji s področja sociomikrobiologije, ki jo pripravlja pod mentorstvom dr. Tjaše Danevčič, nadaljuje delo Anne Dragoš, ki je bila gostja 9. epizode MetaPHoDcast. Proučuje povezave med sintezo zunajceličnih proteaz, komponent matriksa in medcelično komunikacijo bakterije bacillus subtilis, ki živi v biofilmih oz. “bakterijskih mestih” povsod v tleh. Glavni namen teh raziskav je razumeti, kako se sporazumevajo s signalinimi molekulami in si tako razdelijo t.i. “bakterijske poklice”.

Medtem ko čaka, da bakterije v njegovem eksperimentu tvorijo pelikel, s sodelavci izvaja skeče in dela selfije, ki jih objavlja na svojem Instagram profilu spazzael. V pogovoru omeniva tudi študijo ameriških psihologov, ki je pokazala, da  znanstveniki, ki na spletu predstavljajo svojo človeško plat, prispevajo k dviganju zaupanja in zanimanja za znanost. Pred časom sem jo delila v Facebook skupini Doktorska klepetalnica, kjer sem tudi našla Mihaela. Sicer pa sva se strinjala, da je za znanstveno komunikacijo primernejši Twitter.

Meni, da znanost zelo potrebuje filozofijo – navsezadnje Ph v PhD pomeni filozofijo, zato v prostem času rad bere o epistomologiji in filozofiji znanosti. V branje priporoča predvsem The Logic of Scientific Discovery Karla Popperja, čigar slika krasi polico v njegovem kabinetu.

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

0 replies on “Meta PHoDcast 99: Mihael Špacapan, mikrobiolog”