Meta Rubrike

META ANALIZA

“Meta Analiza” je projekt Metine liste, v okviru katerega preverjamo verodostojnost javnih izjav, čigar avtorji in avtorice so poslanci in poslanke, predstavniki in predstavnice vlade, interesnih skupin, javne osebnosti… Vsako trditev, ki jo vzamemo pod drobnogled, ocenimo z ratingom kakovosti (op. resnicomer).

Zakaj smo se tega lotili? Zato, ker si želimo, da bi vidnejši člani in članice naše družbe, še posebno pa vsi, ki dnevno sprejemajo pomembne odločitve v imenu vseh nas, v javnem prostoru odgovorno delovali in nastopali. S projektom želimo tudi žurnalizem postaviti v novo vlogo, relevantno za družbo, v kateri delujemo.

Po kakšnem ključu izbiramo izjave? Upoštevamo več kriterijev. Prednost imajo izjave s področij, ki jim na Metini listi posvečamo še posebno pozornost: okolje, ustvarjalnost, gospodarstvo, pravična družba, manjšine, vloga žensk v družbi, prihodnost, mladi. Preverjamo trditve, ki vsebujejo preverljive podatke, objavljene pa so na najrazličnejših krajih – blogih, Twitterju, spletnih straneh, radiu, TV, časopisih, tiskovnih sporočilih, spremljamo objave na vladnih straneh … Presojamo tudi kontekst, v katerem so bile trditve izrečene. Predloge za analize lahko pošiljate na info@metinalista.si.

Resnicomer, ki določa rating kakovosti izjav in ločuje zrnje od plev, laži in manipulacij, ima pet stopenj: a.) 100 – drži, b.) 75 – večinoma drži, c.) 50 – delno drži d.) 25 – večinoma ne drži, e.) 0 – ne drži. Dodatna, šesta stopnja je rezervirana za debelo laž. Grafična rešitev za resnicomer: Lana Arih in Tanja Kranjec.

Meta preiskovalni urad, ki ga sproti dopolnjujemo, sestavljajo novinarji in novinarke ter strokovnjaki in strokovnjakinje z različnih področij. Odporni na leve, desne in vmesne, vlade, opozicije, politične stranke, korporacije… Analize so poleg resnicomera objavljene tudi v obliki 1-3 strani dolgih tekstov, s priloženimi dokazili in povezavami na uporabljene vire.

META PRIPOROČA

POPROVA META

Prostor za poglobljene zapise, analize, komentarje in razmišljanja o različnih plateh našega življenja. Avtorji/ce so priznani/e strokovnjaki/nje na svojih področjih raziskovanja in delovanja.

IZBIRČNA METKA

Je točno takšna, izbirčna. V njej najdejo dom objave, ki so del projekta “Vsi drugačni, vsi lačni!“. Če želite v njem sodelovati tudi vi, nam pišite na info@metinalista.si. Ta rubrika gosti tudi objave, ki so del izbirčne serije #heker. To pa so intervjuji s programerji, razvijalci, geeki, tech whizi, ustvarjalci nečesa novega… o tem, katera orodja uporabljajo za opravljanje svojega posla.

HUDA META

Se zna razjeziti, pove na glas, a vendarle spoštljivo in argumentirano, kaj jo moti, opozarja pa tudi na krivice, ki se morebiti dogajajo okoli nas.

RETRO META

Prostor za zapise iz zaprašene skrinje, v kateri iščemo zanimive objave in napotke iz starih knjig in časopisov. Pri iskanju dragocenih nasvetov za življenje in drugih retro draguljev sodelujemo s kolegi iz Digitalne knjižnice Slovenije.

META POETA

V rimo je ujeta. Včasih tudi tako, da izbrano poezijo interpretira več glasov. Vabljeni k sodelovanju vsi/e, ki bi vas kaj takšnega utegnilo zanimati. Izberite pesem, ki v sebi nosi zanimivo sporočilo, posnemite in pošljite na info@metinalista.si.

META OPLETA

Prepričani, da v slovenskem prostoru manjka satire, smo ustanovili rubriko Meta opleta (z jezikom). V zapisih nastopajo izmišljene osebe in inštitucije, razen, kadar gre za javne osebnosti in prave inštitucije, ki so kot takšne tudi predmet zbadljivih zapisov. Vsakršna podobnost z realnostjo je naključna, razen kadar je namerna.

META OBETA

Želi izpostavljati ideje, ljudi in projekte, ki obetajo. Bi radi predlagali zapis? Pišite na elektronski naslov info@metinalista.si ali pa se oglasite na našem Twitter profilu @metinalista.

META DEKLETA

Zapisi so del projekta “Ženskam, ki stremijo po enakosti z moškimi, manjka ambicije”. Nastanek je sofinanciralo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ). MDDSZ ni odgovoren za objavljene informacije in njihovo nadaljnjo uporabo, ker predstavljajo poglede avtorice.