Metamorfoza 007: Komarji

V sedmi epizodi nam gostja Katja Kalan pove vse in še več o komarjih: njihovem življenju, modernem boju proti njim, spoznamo pa tudi vampirja med pajki.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

 

Novice: Spoznamo, kako globalno segrevanje pomaga arktičnim populacijam komarjev, in izvemo več o tradicionalnem in modernem boju proti njim. Vmes debatiramo tudi o njihovi vlogi v ekosistemu, invazivnosti in povezavi s človekom.

Ali ste vedeli: V tej rubriki se pogovarjamo o nepovezanih zanimivostih iz življenja komarjev. Med drugim boste izvedeli, zakaj komarji raje izbirajo določene osebe, zakaj rana srbi in kako hitro utripajo s krili.

Vaški posebneži: Tokrat je vaški posebnež pajek, ki je prilagojen lovu na komarje. Posebej mu teknejo s krvjo napiti komarji, okuženi s prenašalcem malarije. Hkrati so to pajki, ki zavohajo umazane človeške nogavice.

 

Zunanje povezave

– »Gene drive« komarji

– vampirski pajki

Malaria fight 2
Boj proti malariji (foto: US Army Africa via www.everystockphoto.com)

 

—————————

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregoric. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

———————

 

matjaž gregorič
Dr. Matjaž Gregorič (foto: osebni arhiv)

Avtor: dr. Matjaž Gregorič, arahnolog in evolucijski biolog. Ukvarja se z raziskovanjem biološke raznovrstnosti in mehanizmov, ki jo generirajo. Posebej ga zanimajo izjemni biološki materiali ter kako naravna in spolna selekcija oblikujeta vedenje živali. Kot objekt raziskav v glavnem izbira pajke in njihove mreže. Navdušujejo ga tudi filmi in šport. Na Twitterju ga najdete pod @matjazgregoric.

0 replies on “Metamorfoza 007: Komarji”