Metamorfoza 009: Alarmni klici, iztrebki kitov in brihtni krokodili

(foto via Wikimedia)

V deveti epizodi plavamo z gospicami, kakamo s kiti in s krokodili uporabljamo orodje.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

 

Novice: Spoznamo, zakaj imajo kiti, predvsem pa njihovi iztrebki, velik vpliv na kroženje snovi. Pogovarjamo se tudi o pomenu alarmnih klicev živali. Zaključimo s krokodili – ste vedeli, da spijo samo na eno oko?

(foto via Wikimedia)
(foto via Wikimedia)

Ali ste vedeli: Razkrijemo, da sesalci in ptiči niso edini, ki uporabljajo orodje. Tudi krokodili so brihtni.

Vaški posebneži: Tokratni vaški posebnež je skrivnosten kit glavač. Ta vrsta kita je največja žival z zobmi in hkrati največji zobati plenilec. Pa vendar se tukaj bizarnosti še ne končajo – spoznajte zakaj!

 

Metamorfoza je doma TU.

 

—————————

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregoric. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

————————-

 

matjaž gregorič
Dr. Matjaž Gregorič (foto: osebni arhiv)

Avtor: dr. Matjaž Gregorič, arahnolog in evolucijski biolog. Ukvarja se z raziskovanjem biološke raznovrstnosti in mehanizmov, ki jo generirajo. Posebej ga zanimajo izjemni biološki materiali ter kako naravna in spolna selekcija oblikujeta vedenje živali. Kot objekt raziskav v glavnem izbira pajke in njihove mreže. Navdušujejo ga tudi filmi in šport. Na Twitterju ga najdete pod @matjazgregoric.

0 replies on “Metamorfoza 009: Alarmni klici, iztrebki kitov in brihtni krokodili”