Metamorfoza 010: Veliki testisi, izmenjava krvi in vrednost biodiverzitete

(foto: Mark Dumont via visualhunt.com)

V deseti epizodi prijateljujemo na živalski način, od kruljenja do izmenjave krvi in vohljanja kakcev. Ocenimo vrednost biodiverzitete in spoznamo nekaj posebnežev.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

 

Novice: Tokrat so rdeča nit novic takšni in drugačni socialni stiki med živalmi. Govorimo o tem, kaj ima velikost testisov z načinom oglašanja pri opicah, pa tudi o tem, kako z izmenjavo krvi sklepamo netopirja prijateljstva. Zaključimo z vohljanjem kakcev pri ščurkih in se sprašujemo, kako to deluje pri drugih živalih in … ljudeh.

Ali ste vedeli: V tej rubriki vam tokrat predstavimo, kako je mogoče postaviti konkretno ceno tudi na biotsko raznovrstnost. Natančno predstavimo, koliko škode nam lahko v industriji koruze privarčujejo netopirji.

Vaški posebneži: Tokratna vaška posebneža sta povezana z netopirji. Prvi je nenavadna vrsta netopirja, ki je specializirana na plenjenje tudi najbolj strupenih škorpijonov. Tekne jim celo njihov strup. Potem pa vam predstavimo kače, ki so pogruntale, kako loviti netopirje ob večernem letenju iz jam.

 

Več na strani Meta znanost!

 

—————————

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregoric. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

————————-

 

matjaž gregorič
Dr. Matjaž Gregorič (foto: osebni arhiv)

Avtor: dr. Matjaž Gregorič, arahnolog in evolucijski biolog. Ukvarja se z raziskovanjem biološke raznovrstnosti in mehanizmov, ki jo generirajo. Posebej ga zanimajo izjemni biološki materiali ter kako naravna in spolna selekcija oblikujeta vedenje živali. Kot objekt raziskav v glavnem izbira pajke in njihove mreže. Navdušujejo ga tudi filmi in šport. Na Twitterju ga najdete pod @matjazgregoric.

0 replies on “Metamorfoza 010: Veliki testisi, izmenjava krvi in vrednost biodiverzitete”