Metamorfoza 015: Ptičje petje, fosilna erekcija in matriarhalni pseudopenisi

(foto: David Bygott via visualhunt.com)

Tokrat pojemo s ptički, nazaj v času nas ponese fosilna erekcija in spoznamo, kako hijenam vladajo pseudopenisi.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

Novice: Za začetek vam predstavimo nova spoznanja o tem, kako se odraščajoči mladi ptički učijo pravega pristopa do samic – ta pristop vključuje ignoriranje očeta! Preidemo na odrasle ptice, pri katerih ljubezen premaga lakoto, in zaključimo s fosilno erekcijo pri suhih južinah, ki nam lahko nekaj pove tudi o evoluciji njihovih drugih organov.

Ali ste vedeli: V tej rubriki tokrat govorimo o tipih razmnoževanja, od zunanje do notranje, z zanimivimi primeri. Ste vedeli, da spermiji ne znajo hoditi po kopnem?

Vaški posebneži: Tokrat predstavimo dva vaška posebneža. Prve so pegaste hijene, ki imajo matriarhalno urejeno družbo, ob tem imajo samice tudi pseudopenise! Drug vaški posebnež je vrsta lubadarja, znana po butanjem z glavo ob les. Tudi ti hrošči imajo zabavno spolno življenje. No, za njih same včasih morda niti ne.

(foto: David Bygott via visualhunt.com)
(foto: David Bygott via visualhunt.com)

 

Zunanje povezave

– 100 mio. let stara erekcija

– Hijene med parjenjem

– »Death watch beetle« v Radiolab

 

—————————

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregoric. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

————————-

0 replies on “Metamorfoza 015: Ptičje petje, fosilna erekcija in matriarhalni pseudopenisi”