Metamorfoza 016: Opraševalci

(foto: wolfpix via http://visualhunt.com)

Ob začetku pomladi se z dr. Danilom Bevkom iz Nacionalnega inštituta za biologijo pogovarjamo o opraševalcih.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

Ob začetku pomladi se pogovarjamo o opraševalcih z dr. Danilom Bevkom iz Oddelka za raziskave organizmov in ekosistemov Nacionalnega inštituta za biologijo. Najprej definiramo opraševalce in s številkami ponazorimo, za kako raznovrstne organizme gre. Nato predstavimo, kako se različni opraševalci med seboj razlikujejo, zakaj čebele ne zmorejo opraviti vsega dela, oz. zakaj so nekateri opraševalci od čebel ne samo hitrejši in učinkovitejši, ampak tudi nenadomestljivi.

Predstavimo tudi, kaj dejansko je varoja, kako je prišla k nam in kakšno grožnjo predstavlja. Za konec se pogovarjamo o vlogi os in sršenov, o finančni vrednosti opraševanja v pridelavi človeške hrane in še o čem.

(foto: wolfpix via http://visualhunt.com)
(foto: wolfpix via http://visualhunt.com)

 

Zunanje povezave

 Čmrljica

 Čmrlji Slovenije

 Čebele Slovenije

 

—————————

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

————————-

0 replies on “Metamorfoza 016: Opraševalci”