Metamorfoza 017: Spolna selekcija in homoseksualnost

foto: Bazar del Bizzarro via visualhunt.com)

Najprej o tem, zakaj spolna selekcija močneje oblikuje samce, nato pa o homoseksualnosti med živalmi.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

Testudo
(foto: Mick Sway via visualhunt.com)

Novice: Med novicami spoznamo prvo zares obširno študijo, v kateri so testirali staro hipotezo, da spolna selekcija tekom evolucije močneje oblikuje samce kot samice. Nato preidemo na raziskavo o pojavljanju homoseksualnega vedenja in »efektu zapora« pri populaciji kornjač.

Ali ste vedeli: V tej rubriki se bolj splošno pogovarjamo o homoseksualnosti v živalskem svetu. Ste vedeli, da je homoseksualno vedenje povsem običajno in izjemno razširjeno tudi v živalskem svetu? Najdemo ga v praktično vseh živalskih skupinah.

Vaški posebneži: Med vaškimi posebneži tokrat o ribah z res posebnimi imeni. Imeni »vraža spolzek k***c« in »koščeno-ušesna ritoriba« bi vas skorajda morali pritegniti 🙂 .

 

Zunanje povezave

– Snuffle-dog beer

– Homoseksualnost pri delfinih, bonobih, pingvinih, levih,… 

– Ljubezenske puščice pri polžih 

– Bony-eared assfish 

 

—————————

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregoric. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

————————-

0 replies on “Metamorfoza 017: Spolna selekcija in homoseksualnost”