Metamorfoza 022: Človeška ribica

(foto: Gregor Aljančič)

Pogovarjamo se o vsem, kar ste vedno želeli vedeti o človeški ribici.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

Opis oddaje

Tokrat je celotna oddaja posvečena enemu slovenskih simbolov, človeški ribici. Pogovarjamo se o vsem, kar ste o tej nenavadni živali vedno hoteli vedeti. Večino oddaje se z nami pogovarjata Gregor Aljančič in dr. Magdalena Aljančič iz jamskega laboratorija Tular, ki podrobno predstavita zgodovino raziskovanja človeške ribice, od 18. stoletja do danes, njeno biologijo, več pa povesta tudi o njunih novih raziskavah s pomočjo okoljske DNA.

Za konec oddaje še javljanje s terena, kjer prof. dr. Rok Kostanjšek, vodja skupine za primerjalo anatomijo vretenčarjev Oddelka za Biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, izčrpno in zanimivo predstavi najnovejše raziskave človeške ribice pri nas.

Tular

Zunanje povezave

Žival meseca oktobra: Človeška ribica (Proteus anguinus). Proteus 61(2): 83-87.

55 let raziskovanja človeške ribice v jamskem laboratoriju Tular

Zloženka: Ogroženost človeške ribice

 

—————————

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregoric. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

————————-

Naslovna fotografija: Gregor Aljančič.

0 replies on “Metamorfoza 022: Človeška ribica”