Metamorfoza 027: Najstarejši vretenčar, členonožci v hišah in seks do smrti

Tokrat se potapljamo z najstarejšimi morskimi psi, obiščemo ljudi v družbi členonožcev ter spoznavamo spolne navade pikapolonic in mišovrečarjev.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

Misovrecar

(Foto: patrickkavanagh via visualhunt.com)

Opis oddaje

Novice: Za začetek o odmevni raziskavi starosti grenlandskih morskih psov. Analize kažejo, da so ti morski psi, s starostjo okoli 400 let, najstarejši znani vretenčarji. Nadaljujemo z raziskavama o pestrosti členonožcev v hišah. Ali ste vedeli, da v vaši hiši prebiva več deset ali celo sto vrst členonožcev ter da je njihova pestrost odvisna od soseske?

Ali ste vedeli: … da imajo tudi žuželke spolno prenosljive bolezni? Alenka ugotovi, da gre za analog Candide pri ljudeh.

Vaški posebneži: Tokrat je vaški posebnež miši podoben avstralski vrečar ali po Alenkino »mišovrečar«. Pri tej vrsti je spolnost tako dolga in naporna, da je samci ne preživijo.

 

Zunanje povezave

Blog Slastno

Členonožci v naših domovih

Pikapolonice in spolno prenosljive glive

 

—————————

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregoric. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

————————-

Naslovna fotografija: malkusch via visualhunt.com.

0 replies on “Metamorfoza 027: Najstarejši vretenčar, členonožci v hišah in seks do smrti”