Metamorfoza 028: Klopi

O klopih z dr. Tomijem Trilarjem, vodjo Kustodiata za nevretenčarje PMS.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

AJC1

(Foto: AJC1 via visualhunt.com)

Opis oddaje

Tokratna oddaja je tako polna informacij o klopih, da poka po šivih. »Mislim, da bo treba to trikrat poslušat, da lahko človek sploh prebavi!«

Govorimo o tem, koliko vrst poznamo globalno in koliko pri nas ter katere so za nas potencialno nevarne. Spoznamo njihovo ekološko vlogo in življenjski cikel. Razložimo, kako deluje njihov obustni aparat in kako postopamo, če se klop prisesa na nas. Seveda ne spustimo kopice informacij o boleznih, ki jih prenašajo.

Vmes boste izvedeli tudi bizarne zanimivosti. Ste npr. vedeli, da obstajajo klopi, ki tečejo za kravami, pa jamski, ki zajedajo samo na netopirjih? Ali pa, da naše upravljanje gozdov in ekološki vpliv pogojuje tudi razširjenost klopov?

 

Zunanje povezave

Dr. Tomi Trilar

 

—————————

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregoric. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

————————-

Naslovna fotografija: lasten arhiv.

2 replies on “Metamorfoza 028: Klopi”
  1. says: Špela

    Kot zaposleni v inštituciji, ki se ukvarja z drevesi in gozdovi, mi je vaša oddaja lepo polepšala torkovo jutro! Simpatična splošna izobrazba o klopih – naših majhnih sodelavcih med terenskimi raziskovanji! Hvala avtorjem!Delila med sodelavce!

Komentiranje je zaprto.