Metamorfoza 029: T. rex, čistilne rastline in krvoločni polži

Tokrat o mitih in novicah o T. rex-u, rastlinah kot čistilkah zraka, starševskem petju zarodkom in o polžih, ki jedo ptiče.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

jazbec

(Foto: big-ashb via visualhunt.com)

Opis oddaje

Novice: Novice začnemo z zanimivo raziskavo o avstralskih cebricah, kjer starši glede na vreme pojejo zarodkom v jajcih. Tako jih pripravijo na toplejše ali hladnejše vreme. Nadaljujemo o tem, kako veliki plenilci, kot sta medved in volk, vplivajo na obnašanje manjših preko nečesa, čemur smo rekli pokrajina groze. Ali veste, da je človek t.i. super-plenilec? Za konec predstavimo še raziskavo o rastlinah kot čistilkah zraka v naših domovih.

Ali ste vedeli: Tokrat je ta rubrika v obliki kviza, skozi katerega razložimo nekaj najzanimivejših mitov in resnic o morda najznamenitejšemu dinozavru – Tyrannosaurus rex.

Vaški posebneži: Tokrat so vaški posebneži goli polži. Prednjačijo tisti oranžni, ki jih poznate iz svojega vrta. Ste vedeli, da se ne spravljajo samo na solato, ampak na vse, kar najdejo, tudi na nebogljene ptičke v gnezdih?!

 

Zunanje povezave

“Okroglolistna tolstolistnica” (Crassula argentea)

Čopasta zelenčica (Chlorophytum comosum)

Jezičasta guzmanija (Guzmania lingulata)

Opuncije oz. indijske fige (Consolea falcata)

Zmajevka (Dracaena fragrans)

Polži žrejo ptiče (slika na dnu prispevka)

rastlinesoba

(Foto: F. D. Richards via visualhunt.com)

—————————

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregoric. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

————————-

Naslovna fotografija: ScottRobertAnselmo, Wikipedia.

0 replies on “Metamorfoza 029: T. rex, čistilne rastline in krvoločni polži”