Metamorfoza 031: Črne vdove – 1. del

Prvi del pogovora o črnih vdovah – splošno o skupini, o strupu in nevarnostih za ljudi.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

ltredecimguttatus2

(Foto: Žan Kuralt)

Opis oddaje

To je prvi del dolgega pogovora o zloglasnih črnih vdovah. V goste je tokrat prišel biolog Žan Kuralt, araneolog, ki je ravnokar zagovarjal svojo magistrsko nalogo na tematiko vpliva klimatskih sprememb na razširjenost mediteranske črne vdove.

V tem delu pogovora predstavimo rod Latrodectus, torej skupino pajkov, ki jim pravimo »črne vdove« – razložimo, koliko vrst poznamo, kje in kako živijo, kako jih prepoznamo ipd. Potem se razgovorimo še o njihovem strupu. Razložimo, kdaj in zakaj lahko pride do ugriza pri človeku, kako strup sploh deluje, kakšne simptome lahko povzroči in drugo. Vmes postrežemo tudi z nekaj hecnimi podatki. Ali uganete, zakaj so bili v hrvaški Istri v preteklosti ugrizi v glavnem na levi roki ljudi? Ali pa, v katere občutljive predele so črne vdove v preteklosti pogosto grizle prebivalce ZDA in Avstralije?

 

—————————

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

————————-

Naslovna fotografija: Matjaž Gregorič

One reply on “Metamorfoza 031: Črne vdove – 1. del”
  1. says: Branko

    Pred dnevi sem prebral za to temo (in sploh za pajke) relevantno misel:
    Če v svoji sobi ubiješ pajka, kaj neki si bo mislil o tebi. Vse življenje je bil prepričan, da sta cimra.

Komentiranje je zaprto.