Metamorfoza 032: Črne vdove – 2. del

Drugi del pogovora o črnih vdovah – ali res požrejo svoje možé in kdaj jih lahko pričakujemo v Sloveniji.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

ltredecimguttatus3

Samec črne vdove (Foto: Žan Kuralt).

 

Opis oddaje

To je drugi del daljšega pogovora o zloglasnih črnih vdovah. V goste je biolog Žan Kuralt, araneolog, ki je ravnokar zagovarjal svojo magistrsko nalogo na tematiko vpliva klimatskih sprememb na razširjenost mediteranske črne vdove.

V tem delu pogovora nadaljujemo s paritvenim vedenjem črnih vdov. Razložimo, kako je res pogost spolni kanibalizem, ki je izvor njihovega imena, in to vedenje umestimo širše v evolucijsko bitko med spoloma pri teh pajkih. Za konec Žan predstavi svojo magistrsko nalogo, kjer je razvijal model razširjenosti črne vdove in modeliral tudi njihovo potencialno razširjanje na podlagi pričakovanega globalnega segrevanja. Ali uganete, kako razširjena bo mediteranska črna vdova do 2050 in kje jo lahko morda pričakujemo v Sloveniji?

 

haplogineentelegine

Primerjava spolovil pri haploginih (A: enostaven palp. B: epigastrični žleb, ki vodi do spermatek) in enteleginih (C: kompleksen palp. D: epigina, otrdela zunanja spolovila). Foto: lasten arhiv.

napovedirazsirjenosti

Karte razširjenosti črne vdove in projekcija razširjenosti za leto 2050. Foto: Žan Kuralt.

 

—————————

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

————————-

Naslovna fotografija: samica črne vdove s kokonom, Žan Kuralt.

One reply on “Metamorfoza 032: Črne vdove – 2. del”
  1. says: Sabina

    Niso ravno živalce za pričakat ‘z odprtimi rokami’. Je pa dobro vedet…

Komentiranje je zaprto.