Metamorfoza 034: Super medvedki in strupeno-uporabna volčja češnja

(foto: via visualhunt.com)

Tokrat kobacamo z vodnimi medvedki ter spoznavamo glavonožce in zloglasno volčjo češnjo. 

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

Opis oddaje

Novice: Vsi poznamo žirafe, te karizmatične živali, ki zaradi svojega dolgega vratu veljajo za najvišjo žival na svetu. V prvi novici predstavimo študijo, v kateri so ugotovili, da ne obstaja zgolj ena, temveč kar štiri vrste žiraf! Druga novica govori o tardigradih oz. vodnih medvedkih – tistih mikroskopskih živalicah, ki preživijo vesolje, zamrzovanje, veliko radiacijo ipd. Zdaj smo dobili pomemben vpogled v to, kaj jih naredi tako neuničljive!

tardigrad
(foto: loarie via visualhunt.com)

Ali ste vedeli: Skozi bolj ali manj po(ne)srečen kviz spoznavamo zanimivosti o hobotnicah, sipah in lignjih. Ali veste, koliko src imajo? Kaj pa, iz česa je njihova tinta? Ali pa, da naj bi bili barvno slepi?

Vaški posebneži: Tokratni vaški posebnež je volčja češnja, ki jo ljudje dobro poznamo že tisočletja. Razložimo njene osnovne značilnosti, od kod ji ime, kako strupena je res, naštejemo pa tudi celo paleto načinov človeške uporabe, ki so se zvrstile skozi čas. Celo čarovnice so jo uporabljale, da so podmazale svoje metle!

 

Zunanje povezave

Vodni medvedki pod mikroskopom

volcja-cesnja
(foto: wlcutler via visualhunt.com)

—————————

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

————————-

0 replies on “Metamorfoza 034: Super medvedki in strupeno-uporabna volčja češnja”