Metamorfoza 039: Mikrobiom človeških trupel, švabi in odporna bakterija

SouthernAnts via https://visualhunt.com

Tokrat o lepo ohranjenem pernatem repu dinozavra, mikrobiomu trupel kot forenzičnem orodju, izbiri orodja mravelj, ščurkih in super-odporni jamski bakteriji.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: V prvi novici opišemo novo zanimivo najdbo repa dinozavra, lepo ohranjenega v jantarju. Rep je seveda pernat, čeprav gre za neletečega dinozavra. Nadaljujemo s študijo mikrobne združbe na človeškem telesu (mikrobiom). V resnici gre za forenzične raziskave mikrobioma na človeških truplih, ki ga imenujemo nekrobiom. Sestava nekrobioma nam bo v bodoče verjetno lahko pomagala pri določitvi časa smrti. Za konec predstavimo še novico iz sveta mravelj. Da so mravlje prav posebne žuželke, že vemo. Pa ste vedeli, da uporabljajo orodje in so se sposobne celo naučiti, katero orodje je boljše?

Ali ste vedeli: Ali ste vedeli, da frazem “toliko kot rusov” ne izvira iz številčnosti Rusov, temveč se nanaša na ščurke? V tej rubriki na kratko predstavimo ščurke in špekuliramo, od kot frazem.

Vaški posebneži: Tokratni vaški posebnež je iz majhnega sveta bakterij. Gre za jamsko bakterijo, ki je bila od zunanjega sveta ločena približno 4 milijone let. Tole bakterijo pa za pravega vaškega posebneža dela dejstvo, da gre za na antibiotike izredno odporno bakterijo.

Kaptain Kobold via https://visualhunt.com

Zunanje povezave

Honey pot mravlje

Članek o govoru in jeziku

Slastno

WorldSkills UK via https://visualhunt.com
plj.johnny/潘立傑 via https://visualhunt.com

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 039: Mikrobiom človeških trupel, švabi in odporna bakterija”