Metamorfoza 040: Diabolična osa, biološke tržnice in pom-pom rakovica

gcchang via VisualHunt.com

Tokrat o diabolični osi, zakonitostih bioloških tržnic, čisto pravem sodelovanju med ptiči in ljudmi ter o pom-pom rakovici.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Tokrat smo osje nasršeni. Začenjamo z novico o novo odkriti vrsti parazitske ose, ki parazitira na drugi parazitski osi. Nova vrsta je dobila ime po Set-u, staroegipčanskemu bogu puščav, nasilja in kaosa, ki je manipuliral z drugimi bitji. Preverite, zakaj tako diabolično ime! V drugi novici teče beseda o zakonitostih biološkega trga (tržnice), ki ga prav tako poganjata povpraševanje in ponudba. Ose kot predstavnice socialnih žuželk so odličen primer za študije bioloških tržnic.

Ali ste vedeli: Ali ste vedeli, da obstaja prastaro sodelovanje med človekom in popolnoma divjimi živalmi? Gre za govorno sodelovanje med človekom in skupino ptic, s katero oba organizma prideta do sladkega prigrizka. Prisluhnite!

Vaški posebnež: Tokratni vaški posebnež je t.i. boksar ali pom-pom rakovica, ki ima klešče posebej oblikovane v pripenjališče za morske vetrnice. O tem, zakaj potrebuje te vetrnice in kako jih dobi pa več v podkastu!

Egan et al. 2017. ZooKeys 645: 37-49.

Zunanje povezave

Osa »crypt-keeper« parazitira na parazitu

Ptiči in ljudje iščejo med – Mozambik

Ptiči in ljudje iščejo med – Kenija

Pom-pom rakovice

Pom-pom rakovice si kradejo vetrnice

Slastno

Ole Reuter – Karl die Maus

Spottiswoode et al. 2016. Science 353: 387-389.
Misenus1 via VisualHunt.com

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 040: Diabolična osa, biološke tržnice in pom-pom rakovica”