Metamorfoza 041: Detomorilski hrčki, lepljiv žabji jezik in najhitrejši letalec

cserkesz via https://visualhunt.com

O tem, kaj dela žabje jezike lepljive, kako koruzna prehrana hrčke spremeni v detomorilce in o najhitrejših živalih.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Začnemo z novo študijo o podrobnostih žabjega lova, natančneje o tem, kaj dela žabji jezik tako lepljivega? Ste vedeli, da je žabji jezik 50x bolj lepljiv kot otroška igrača Lepljiva roka? V pogovoru nadaljujemo o vplivu človeških monokultur na živali na poljih. V novi študiji so ugotovili, da koruzna dieta samice evropskega hrčka spremeni v detomorilke, raziskali pa so tudi, zakaj je temu tako.

Ali ste vedeli: … da tudi pri nas živi hrček? Hrčki so sicer predvsem v Ameriki pogostejši in raznovrstni, imamo pa jih tudi v Evropi. Tukaj podrobneje razložimo tudi, kako je s prostoživečimi hrčki v Sloveniji.

Vaški posebnež: Tokratni vaški posebnež je najhitrejši letalec med vretenčarji – majhen netopir iz Amerike. Predstavimo tudi druge hitre živali, od letečih in plavajočih do tistih, ki tečejo po tleh.

 

Noel et al. 2017. J. R. Soc. Interface 14: 20160764. http://dx.doi.org/10.1098/rsif.2016.0764

Zunanje povezave

Lepljiv žabji jezik – video predstavljene raziskave

Kako žaba pogoltne

Žabe požrejo vse

Slastno

USFWS Headquarters via https://visualhunt.com

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 041: Detomorilski hrčki, lepljiv žabji jezik in najhitrejši letalec”