Metamorfoza 042: Žogajoči čmrlji, trupla kitov in kljunaš

Christopher.Michel via https://visualhunt.com

Tokrat o čmrljih, ki se žogajo, o prisluškovanju in hoji po prstih pri termitih, o truplih kitov, ki so svoji ekosistemi, in o res posebnem kljunašu.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: V prvi novici predstavimo študijo interakcij med termiti in njihovimi glavnimi plenilci, mravljami. Raziskovalci so ugotovili, da termiti »hodijo po prstih« in se izogibajo mravelj s prisluškovanjem njihovim korakom. V drugi novici predstavimo novo študijo kognitivnih sposobnosti čmrljev, ki miselno fleksibilnost teh žuželk postavi na nov nivo. Ugotovili so namreč, da so se čmrlji sposobni naučiti žoganja. In ne samo to, čmrlji niso enostavno ponavljali vedenje, temveč so razumeli sam koncept žoganja.

Ali ste vedeli: … da so trupla kitov na dnu oceanov pravi mali ekosistemi? Tukaj razložimo pomen kitov za živelj na globokem, s hranili revnem morskem dnu. V tem ekosistemu so se med drugim razvili jako posebni organizmi.

Vaški posebneži: Tokratni posebnež je res poseben. Kljunaš je sesalec brez seskov, ki leže jajca, ima kljun, strupne žleze in je sposoben elektrolokacije plena.

Ecuador Megadiverso via https://visualhunt.com

Zunanje povezave

Termiti prisluškujejo mravljam

Čmrlji se žogajo

Truplo kita posneto iz batiskafa

Kljunaš

Slastno

Loukola et al. 2107. Science 355: 833–836.

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
dnatheist via https://visualhunt.com
0 replies on “Metamorfoza 042: Žogajoči čmrlji, trupla kitov in kljunaš”