Metamorfoza 044: Iskanje človeške ribice z okoljsko DNA

V tej posebni oddaji se pogovarjamo z dr. Špelo Gorički, prvo avtorico odmevnega članka o iskanju človeške ribice z uporabo okoljske DNA.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Tokratna oddaja je posebna in nenačrtovana. Samo dan po izidu odmevnega članka v Scientific Reports (Nature Publishing Group), smo se pogovarjali s prvo avtorico dr. Špelo Gorički, strokovnjakinjo za sistematiko in molekularno genetiko človeških ribic.

Špela nam podrobno razloži, kaj sploh je okoljska DNA, kako je uporabna v raziskavah jamskih habitatov in kakšna zanimiva odkritja prinaša nova študija. Študijo so z veliko truda in dobre volje izvedli raziskovalci iz jamskega laboratorija Tular, Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Biološkega inštituta ZRC SAZU.

Skupno pojavljanje navadne in črne človeške ribice (Scientific Rerpots 7: 45054).

ZUNANJE POVEZAVE

Izjava za medije (povzetek študije)

Članek v Scientific Reports

 

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 044: Iskanje človeške ribice z okoljsko DNA”