Metamorfoza 045: Obarvanost pande, ovijalke okušalke in luskasti gekon

Caro et al. 2017. Behav Ecol arx008. https://doi.org/10.1093/beheco/arx008

Tokrat o največjih mesojedcih na svetu, okušanju rastlin ovijalk, obarvanosti pande, gekonu z odpadajočimi luskami in hrošču, ki grize mravlje v rit.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: V prvi novici govorimo o študiji, v kateri so prvič resneje ocenili maso vseh pajkov na planetu. Še bolj zanimivo, ocenili so tudi maso plena, ki ga požrejo v enem letu. Ste vedeli, da je tega mesa več, kot ga letno pojemo ljudje? V drugi novici razložimo novo študijo o ovijalkah iz družine trt, ki kvaliteto svoje podlage preprosto okušajo. Za konec na hitro povzamemo bistvo dveh zanimivih novic, o katerih ni bilo časa podrobneje razpravljati, a jih velja vsaj omeniti.

Ali ste vedeli: Tokrat v tej rubriki Lovro, naš izvedenec za črno belo obarvanost razloži, zakaj so pande obarvane, kot so. Namig? Kompromis razlogov. Če verjamete podatkom, Lovro dvomi.

Vaški posebneži: Tokratna vaška posebneža sta letos opisani vrsti, ki se hkrati nahajata na Metamorfozinem spisku »naj novih opisov 2017«. Prvi je gekon, ki v obrambi pred plenilci odvrže skoraj celotno kožo z ogromnimi luskami. Drugi posebnež je miniaturen hrošč, ki grize mravlje v rit. Tako je, grize mravlje v rit!

plj.johnny/潘立傑 via https://visualhunt.com

Zunanje povezave

Globalno plenjenje pajkov – članek

Ovijanje in odvijanje trte

Ribe se premikajo na kopno

Odpornost tardigradov na izsuševanje

Gekon z velikimi mavričnimi luskami

Mavrična ribica

Hrošči se šlepajo na mravljah

Slastno

von Beeren & Tishechkin. 2017. BMC Zoology 2:3.
10.1186/s40850-016-0010-x

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
Lasten arhiv.
Scherz et al. 2017. PeerJ 5:e2955. https://doi.org/10.7717/peerj.2955
0 replies on “Metamorfoza 045: Obarvanost pande, ovijalke okušalke in luskasti gekon”