Metamorfoza 046: Krvno maščevanje, pekoč čili in svetleča žaba

blumenbiene via https://visualhunt.com

Krvno maščevanje pri makakih, veliki možgani in kvaliteta partnerja, zakaj čili peče, svetleča žaba in vešča z eksplozivno obrambo!

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Ste bili žrtev nasilja in ste makak? V tem primeru ne odlašajte in se maščujte sorodniku napadalca – pomaga! Zakaj je temu tako, razložimo v prvi novici. Nadaljujemo s predstavitvijo študije, v kateri so prvič eksperimentalno pokazali, da je velikost možganov pomembna pri izbiri partnerja. Gre sicer za velikost možganov pri akvarijskih ribah g(l)upijih, pa vendarle! Za konec rubrike prav na hitro omenimo še dve novici – prva je o sobivanju miši in ljudi, druga pa o koralnih ribah s posebnim strupom.

Ali ste vedeli … kaj daje čiliju pekoč okus? Tokrat boste izvedeli več o kapsicinu in, kakopak, kapsicinskem receptorju. Sliši se bolj učeno, kot je. Gre za to, da nam receptor reče »vroče je«.

Vaški posebneži: Prvi vaški posebnež je svetleča žaba, sploh prva, ki fluorescira in hkrati eden redkih kopenskih vretenčarjev s to sposobnostjo. Drugi vaški posebnež je vešča z eksplozivno obrambo pred plenilci netopirji.

Prirejeno po Taboada et al. 2017. PNAS. Doi: 10.1073/pnas.1701053114.

Zunanje povezave

Članek – maščevanje pri makakih

Članek – velikost možganov in izbira partnerja pri gupijih

Sobivanje miši in ljudi že pred 15.000 leti

Ribe s strupom

Svetleča žaba

Vešča z eksplozivno obrambo

Slastno

Richard.Fisher via https://visualhunt.com

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
taranjeet_jsr via https://visualhunt.com
0 replies on “Metamorfoza 046: Krvno maščevanje, pekoč čili in svetleča žaba”