Metamorfoza 056: Najhitrejše živali, bruhajoča žaba in kruhovec

PRMF via VisualHunt.com

Tokrat o ptičev lačnih bogomolkah, najhitrejših živalih, ksenofobiji bakterij, bruhajoči žabi in kruhovcu.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Začnemo z novico o bogomolkah in njihovem hrepenenju po ptičjem mesu. Nova študija kaže, da se s ptiči redno prehranjuje več vrst bogomolk, ki so razširjene po celem svetu. Nadaljujemo z novico o novi razlagi stare uganke, zakaj največje živali niso najhitrejše. No, model je uporaben tudi za oceno hitrosti že izumrlih živali.

Ali ste vedeli …, da tudi bakterije prepoznavajo sorodnike? Ja, čeprav se sliši hecno, so enocelični organizmi brez organelov tega resnično sposobni.

Vaški posebneži: Prvi vaški posebnež je Darwinova žaba, ki jo ljubkovalno imenujejo tudi bruhajoča žaba. Vrsta je ime dobila po zanimivem načinu vzgoje paglavcev. Drugi vaški posebnež so drevesa Baobab oz. slovensko kruhovec. Ta izgledajo, kot bi jih narisali otroci, le da so resnična.

Kako hitre so živali?

Hirt & al. 2017. Nature Ecology & Evolution 1: 1116–1122. doi:10.1038/s41559-017-0241-4
Hirt & al. 2017. Nature Ecology & Evolution 1: 1116–1122. doi:10.1038/s41559-017-0241-4

ZUNANJE POVEZAVE

Bogomolka ulovi ptiča na krmilnici

Bruhajoča Darwinova žaba

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 056: Najhitrejše živali, bruhajoča žaba in kruhovec”