Metamorfoza 057: Živalski kriki groze, prezamrzovanje in zmajsko krvaveče drevo

Nakamura et al. 2012. PLoS ONE doi:10.1371/journal.pone.0032965

Tokrat kričimo z drugimi vretenčarji, pomrznemo zavoljo prezimovanja, zmajsko krvavimo z izjemnim drevesom in se obdamo s piritnim oklepom polžev.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Prva novica tokrat o prav posebni obrambi rastlin pred objedanjem. Nekatere rastline namreč zmanjšajo objedanje tako, da pri rastlinojedih živalih sprožijo kanibalizem!

Nadaljujemo z novico o človeškem prepoznavanju  živalskih krikov vznemirjenja/groze. Ste vedeli, da ljudje prepoznavamo, da so živali v stiski, tudi ko gre za žabo, ptiča ali kakšnega drugega vretenčarja?

Ali ste vedeli …, da nekatere živali čez zimo zamrznejo?

Vaški posebneži: Prvi vaški posebnež je zmajsko krvaveče drevo, ki res izgleda, kot da krvavi. Drugi vaški posebneži so globokomorski polži, ki kot vitezi na sebi nosijo luske iz železovega sulfida!

Boris Khvostichenko via Wikipedia, GNU Free Documentation License
https://www.greenprophet.com/2014/10/haunting-dragon-trees-from-yemen-bleed-when-cut/

ZUNANJE POVEZAVE

Ameriški Srb uporablja »jebote«

Chong Chen via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 057: Živalski kriki groze, prezamrzovanje in zmajsko krvaveče drevo”