Metamorfoza 060: električne jegulje, tresoči gigant in bolas pajki

Lasten arhiv.

Tokrat se tressssssemo z električnimi jeguljami, malicamo s pajki, žirafasto buljimo z rilčkarji in s pajki vihtimo bolas.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: V prvi novici danes predstavljamo raziskavo o tem, kako močno električne jegulje stresejo človeka. Tipu, ki je to testiral na replikah živali, ni bilo dovolj, zato je zdaj testiral sam na sebi. Jap. Nadaljujemo z novim zornim kotom matrifagije pri socialnih pajkih. Matrifagija je ultimativno žrtvovanje matere, ko te postanejo prvi obilen obrok svojih potomcev. No, izkaže se, da za to sploh ni treba, da ste mati, dovolj je že, če ste teta.

Ali ste vedeli …, da je organizem, imenovan tresoči gigant, največji na Zemlji? Gre pa za nek čuden topol, ki noče umreti. Razprostira se po površini ljubljanskega Tivolija.

Vaški posebneži: Prvi vaški posebnež danes je hrošč žirafasti rilčkar. Kot ste lahko uganili, ima dolg vrat, s katerim se samci mlatijo, samice pa poskrbijo za dobro kamrico svojim bodočim potomcem. Drugi vaški posebneži so skupina bolas pajkov. Ti pajki vihtijo lasu podobno nit, na katero s kvazi feromoni vabijo nič hudega sluteče samce vešč.

Bolas pajek: judygva via Visualhunt.com

ZUNANJE POVEZAVE

Električna jegulja strese osvetljene lutke

Električna jegulja strese človeka

Bolas pajek

 

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 060: električne jegulje, tresoči gigant in bolas pajki”