Metamorfoza 063: (Ne)inteligentni psi, zaspane meduze in lovilne krinke

prilfish via VisualHunt.com

Tokrat razmišljamo z volkovi, se sabljamo z racaki, spimo z meduzami, lovimo s kačjimi pastirji in loščimo z loščevcem.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Začnemo z novico o miselni sposobnosti volkov in udomačenih volkov – psov. Kaže, da volkovi miselne naloge rešujejo bolje kot psi. Je za to razliko kriva vzgoja psov na človeškem kavču ali gre za prirojene lastnosti? Nadaljujemo z novico o »plastičnosti« (sposobnosti prilagajanja) penisov pri racakih v odnosu do njihovega socialnega statusa v skupini. Velikost je pomembna, ni pa nujna, nadomesti jo lahko tudi dober »tajming«. Končamo z zanimivo novico o spanju podobnem stanju meduz. Meduze nimajo možganov, imajo zgolj živčno mrežo, pa vseeno spijo. Če jih ponoči redno zbujamo, imajo podnevi mačka.

Ali ste vedeli …, da so kačji pastirji strašni plenilci? Kačji pastirji večino časa kot ličinke preživijo v mlakah. Pa ste vedeli, da so tudi ličinke kačjih pastirjev plenilci, za lov pa uporabljajo zavidanja vredno obustno napravo. Poleg tega za marsikaj uporabljajo anus.

Vaški posebneži: Loščevec je čudno drevo, čigar sok so dolgo uporabljali za lakiranje in loščenje lesenih površin. Danes so ga zamenjali akrilni proizvodi.

Tatters ✾ via VisualHunt.com

ZUNANJE POVEZAVE

Lovilna krinka kačjih pastirjev

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 063: (Ne)inteligentni psi, zaspane meduze in lovilne krinke”