Metamorfoza 064: Kofein, volančkasti morski pes in zeleni žličkar

Frilled shark: Citron via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Tokrat kadimo s ščinkavci, se zadevamo s kofeinom, grizemo z morskimi psi in se žametasto branimo.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Tokrat je novica ena, kjer predstavimo novo študijo o tem, zakaj nekateri ptiči v gnezda vključujejo cigaretne ogorke. Znano je že, da to počno, vendar do sedaj ni bilo jasno, ali namenoma. In čemu zavraga cigaretni ogorki?

Ali ste vedeli …, da sta kofein in tein ena in ista stvar? Tako je, kava, čaj in čokolada vsebujejo kofein. Kaj pa je ta molekula in kaj pomeni za naše telo?

Vaški posebneži: Tokrat imamo kar tri vaške posebneže. Prvi je t. i. »ovratničarski šesteroškrgar« ali »volančkast morski pes«, ki ni prav posebno lep, pa še zeeelo čudne zobe ima. Drugi vaški posebnež je kolobarnik »zeleni žličkar«, ki je znan po strupenem pigmentu in prav posebnem primeru spolnega dimorfizma. Zadnji vaški posebneži so ose iz skupine »ose mravljarice«. Te ose izgledajo kot žametaste mravlje in imajo več linij obrambe pred plenilci.

ZUNANJE POVEZAVE

Volančkasti morski pes

Frilled shark: Citron via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Kolobarnik Bonellia viridis

Bonellia viridis: via http://www.biologiamarina.org

Ose mravljarice

 

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 064: Kofein, volančkasti morski pes in zeleni žličkar”