Metamorfoza 065: Koktejl strupov, morske zvezde in črna požiralka

Black swallower: Erin McCarthy

Tokrat zastrupljamo z veščo, požiramo s črno požiralko in se slinimo z banana lazarji.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Tokrat smo predstavili prvo odkritje kemijske obrambe živali, ki deluje tarčno na več kot enega sovražnika. Gre za tigrasto veščo, ki se brani s koktejlom strupom. Ene žleze izločajo strup proti ptičem, druge pa strup proti mravljam.

Ali ste vedeli …, da morske zvezde niso vedno v obliki zvezde? Ne samo, da so morske zvezde zelo različnih velikosti in imajo nekaj do mnogo krakov, še več, mladički morskih zvezd gredo skozi kar dve fazi ličinke in nobena ni zvezdaste oblike.

Vaški posebneži: Tokrat so na sporedu spet trije vaški posebneži. Prvi je novozelandski ptič kivi, o katerem je Matjaž pripravil kviz. Drugi je riba »black swallower«, ki ima prav poseben apetit. Tretji vaški posebneži so polži lazarji, ki jim Američani rečejo »banana slugs«. Urša o njih pripravi romantično zgodbico.

ZUNANJE POVEZAVE

Miley Cyrus

Črna požiralka

Black swallower: Barcroft

Banana lazar

Andy.goryachev, Public Domain via Wikipedia

 

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 065: Koktejl strupov, morske zvezde in črna požiralka”