Metamorfoza 068: Pravi vodja, kastoreum in mavrični evkaliptus

Paxson Woelber, CC BY-SA 4.0 via Wikipedia

Tokrat smo pajčji voditelji, se odišavljamo s kasoterumom in mošusom ter potapljamo z dlakavo muhico.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice

Tokratna novica govori o dinamiki voditeljev in tistih, ki jim sledijo. Socialni pajki so prvi živalski primer, kjer smo ugotovili, kdaj vodja res postane vodja in zakaj mu drugi osebki včasih ne sledijo.

Ali ste vedeli …

… kaj je to kastoreum? Gre za skoraj ritni izloček bobrov, ki smo ga ljudje v preteklosti tako intenzivno uporabljali za dišave finih gospa, da smo bobra skoraj iztrebili. Kakšen vonj ima? Diši po vaniliji in malinah, kakopak!

Vaški posebneži

Prvi vaški posebnež je vrsta vodne muhe, ki je prav posebej prilagojena na življenje v zelo negostoljubnem jezeru s tako bazično vodo, da tam razen alg ne živi nič. Preživetje ji omogoča gosta odlačenost in premaz voska.

Drugi vaški posebnež je mavrični evkaliptus. Ne, priložena slika ni fotomontaža ali z barvo premazano deblo drevesa. Ta evkaliptus resnično izgleda tako mavričasto!

Tretji vaški posebnež je mošusna jelenjad. Ta skupina je posebna po tem, da imajo namesto rogov dolge zobe, na zadnji plati pa žleze, ki izločajo tudi človeku ljub mošus.

Николай Усик / http://paradoxusik.livejournal.com/, CC BY-SA 3.0 via Wikipedia

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 068: Pravi vodja, kastoreum in mavrični evkaliptus”