Metamorfoza 069: Kamnojedci, krvoločna mravlja in hrošč z uzijem v riti

Wizen & Gasith 2011. Plos One 6(9): e25161.

Tokrat z metulji sesamo nektar, z bakterijami jemo kamne, s hrošči Epomis popademo mimoidočo žabo in sesamo kri s peklensko mravljo.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Tokrat predstavimo novo študijo o tem kaj je bilo prej, rilec ali rožica, govorimo pa o rilčkih metuljev. Kot morda veste, se rilci metuljev lepo prilegajo različnim cvetovom. Ste se kdaj vprašali ali so tekom evolucije rilci nastali zaradi možnosti izrabljanja sladkega nektarja, ali pa so morda obstajali že prej?

Ali ste vedeli…da lahko nekateri organizmi jedo kamne. Alenka je na plano spustila svojega notranjega piflarja in govorila o redoks reakcijah. Ne nehajte poslušati, zadeva je zanimiva!

Vaški posebneži: Prvi vaški posebneži tokrat so hrošči iz rodu Epomis. Gre za hrošče, ki so specializirani za plenjenje mnogo večjih dvoživk. Kako jim to uspe pa slikovito razloži Lovro. Drugi vaški posebnež je t.i. peklenska mravlja, ki je hodila po Zemlji pred pribl. 100 milijoni let. Gre za mravljo, ki ji tekne kri (oz. hemolimfa) in ima za to prirejene izrastke. Zadnji vaški posebnež tokrat je kitajski orjaški močerad. Matjaž je za to največjo danes živečo dvoživko pripravil kviz.

ZUNANJE POVEZAVE

Zelene mlakuže kot posledica žveploljubnih bakterij

Oranžne mlakuže kot posledica železoljubnih bakterij

Hrošči rodu Epomis

www.AntWeb.org, CC BY 4.0 via Wikipedia.com

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 069: Kamnojedci, krvoločna mravlja in hrošč z uzijem v riti”