Metamorfoza 070: Zadete rastline, dolgi nitkar in jokanje ob čebuli

BeAr, CC BY-SA 3.0 via Wikipedia

Tokrat se zadevamo z rastlinami, govorimo z orkami, se plazimo s pajki, jočemo s čebulo in plavamo z dolgim nitkarjem.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Prva novica tokrat o tem, ali anestetiki delujejo tudi na rastline. Novo študijo so naredili na več rastlinah in glej, glej, anestetiki delujejo presenetljivo dobro! V drugi novici predstavimo študijo o govoru ork in njihovi sposobnosti posnemanja drugih vrst. Med drugim se orke do zadovoljive ravni naučijo tudi nekaj človeških besed. Za konec predstavimo še novo najdeni fosil, ki dosti pove o ne ravno dobro osvetljeni evoluciji pajkov.

Ali ste vedeli …, zakaj jočemo, ko režemo čebulo? Tokrat nekaj o tem, kaj sproža jokanje, pa tudi, kako se tega obraniti in zakaj čebula in njena žlahta sploh imajo te lastnosti.

Vaški posebneži: Poseben gost Žan tokrat skozi kviz predstavi morskega črva Lineus longissimus. Zvezde zgodbe so izredna velikost, proboscis z orožjem ali brez in nenavadne oči.

fosilete via VisualHunt.com, CC BY-NC-SA

ZUNANJE POVEZAVE

Fosilizirana starodavna linija pajkov

 

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 070: Zadete rastline, dolgi nitkar in jokanje ob čebuli”